torstai 12. elokuuta 2021

Euroopan mittaushistorian uusi lämpöennätys on lähes 49 astetta

Kuva: Pixabay

Italiassa mitattiin eilen Euroopan mittaushistorian uusi lämpöennätys, kun lämpötila kohosi Sisilian Syrakusassa +48,8 asteeseen. Ennätyksestä tulee virallinen sen jälkeen, kun Maailman ilmatieteen järjestö WMO vahvistaa sen. Lucifer-helleaallon seurauksena maasto on Sisiliassa hyvin kuivaa ja herkästi syttyvää. Siellä onkin ollut myös maastopaloja.

Muuallakin Välimeren alueella on ollut hyvin kuumaa. Eilen syntyi myös Tunisian mittaushistorian uusi lämpöennätys, kun Kairouanin kaupungissa mitattiin +50,3 astetta. Jendoubassa mittari näytti +49,0 astetta ja pääkaupunki Tunisissa +48,9 astetta.

Nyt helleaalto on siirtymässä kohti länttä, Espanjan ja Portugalin tienoille. Viikonloppuna Espanjassa saatetaankin olla lähellä ennätyslukemia.

Lähteet

M. Herrera: Extreme Temperatures Around The World

Reuters: Italian wildfires rage on after 49 degree heat record

Severe Weather Europe: Italy Set a New European Heat Record as Siracusa, Sicily peaks at +48.8 °C today. Intense Heatwave now heads for Spain and Portugal this weekend.

The Telegraph: Four dead in Italy as Sicily records Europe's "highest ever" temperature

Lue myös nämä

Kuuma, kuumempi, Kouvola: Suomen ennätyksellinen helleputki päättyy kuukauden mittaisena

Mitattiinko Kuolemanlaaksossa eilen maailman mittaushistorian korkein lämpötila?

Aasian uusi koko mittaushistorian lämpöennätys 54 astetta?

2 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Nyt helleaalto on siirtynyt Espanjaan. Castellón de la Planan (Castellónin maakunnan pääkaupunki Valenciassa) sääasemilla mitattiin kello 2:n ja 3:n välillä yöllä jopa yli 42 asteen lukemia, ylimmillään 42,5 astetta.

Päivän ylin lukema puolestaan kohosi eilen Montoron (kunta Córdoban maakunnassa Andalusian itsehallintoalueella) mittauspisteessä 47,2 asteeseen. Tämä jää vain 0,1 astetta Espanjan koko mittaushistorian virallisesti hyväksytystä lämpöennätyksestä. Myös tuo ennätyslukema 47,3 astetta on mitattu Montorossa (13.7.2017).

Lähteet:
M. Herrera: Extreme temperatures around the World
Severe Weather EU

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Espanjan ilmatieteen laitos sanoo Twitter-viestissään, että Montoro-Vega Armijo -sääasemalla lämpötila kohosi 14. elokuuta 2021 peräti 47,4 asteeseen. Jos tieto pitää paikkansa, tämä on Espanjan koko mittaushistorian korkein virallisesti hyväksytty lämpötila. Edellinen ennätys, joka mitattiin 13.7.2017, oli 0,1 astetta alhaisempi.