tiistai 10. elokuuta 2021

Pariisin ilmastosopimuksen tavoite korkeintaan 1,5 asteen lämpenemisestä ylitetään 2030-luvun alkupuolella

Hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi eilen uusimman raporttinsa, johon ilmastotieteen asiantuntijat ovat koonneet luonnontieteellistä tietoa ilmastojärjestelmän muutoksista. Kyseessä on IPCC:n kuudennen arviointiraportin ensimmäinen osa. Kaikkiaan kolme osaa sekä neljäntenä yhteenvedon sisältävä arviointiraportti julkaistaan vuosina 2021–2022. Edellinen vastaava raportti on vuodelta 2013.

Nyt julkaistu ilmastonmuutosraportti on entistäkin karumpaa luettavaa. Maapallo on jo lämmennyt esiteolliseen aikaan (vertailukausi 1850-1900) verrattuna 1,1 asteella. Pariisin ilmastosopimuksessa lämpeneminen pyritään rajoittamaan alle 1,5 asteeseen. Tämä todennäköisesti ylitetään 2030-luvun alkupuolella, siis kymmenisen vuotta aiempia arvioita aikaisemmin. Skenaarioiden mukaan maapallon keskilämpötila voi kuitenkin palautua 1,5 asteen lämpenemisen alapuolelle vuosisadan loppupuolella, jos kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät nopeasti ja jyrkästi nollaan vuosisadan puolivälissä.

Ilmatieteen laitos, ympäristöministeriö ja Ilmasto-opas.fi ovat tuottaneet raportin keskeisistä kohdista suomenkielistä infografiikkaa (kuvat voi suurentaa klikkaamalla niiden päältä):


Lähteet

Ilmatieteen laitos

Ilmasto-opas

Ympäristöministeriö

Lue myös nämä

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi ilmastonmuutoksen tieteellistä taustaa käsittelevän osaraportin

IPCC:n erikoisraportti muutama tunti sitten: Ilmastonmuutoksen kannalta kriittistä on se, mitä tapahtuu nykyhetken ja vuoden 2030 välillä

Ei kommentteja: