perjantai 9. syyskuuta 2022

Kesä 2022 oli Euroopan mittaushistorian kuumin

Elokuun 2022 lämpötilan poikkeama vertailukauden 1991-2020 elokuista. Tiedot: ERA5. Credit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Euroopassa sekä elokuun että koko kesän (kesä-elokuu) keskilämpötilat olivat tänä vuonna mittaushistorian korkeimmat. Elokuu oli 0,8 astetta edellistä ennätyslämmintä elokuuta lämpimämpi ja koko kesä 0,4 astetta edellistä ennätyslämmintä kesää lämpimämpi.

Edellinen mittaushistorian kuumin kesä oli Euroopassa vasta viime vuonna, joskin sen ero seuraavaksi lämpimimpiin kesiin 2018 ja 2010 oli vain 0,1 astetta.

Myös Pohjois-Amerikassa kesä 2022 oli yksi mittaushistorian kuumimmista. Keski- ja Etelä-Kiinassakin helleaallot vallitsivat kaikkina kolmena kesäkuukautena.

Lähde

Copernicus: Summer 2022 Europe's hottest on record

Lue myös nämä

Historiallisia helleaaltoja ja tänään jopa 50 astetta lämmintä

Kesä 2021 oli Euroopan mittaushistorian lämpimin

Päättynyt vuosikymmen oli globaalisti mittaushistorian lämpimin ja kuusi lämpimintä vuotta on koettu viimeisimmän kuuden vuoden aikana

Viimeisin viisi vuotta globaalisti mittaushistorian lämpimin aika ja Euroopassa lähes kaksi astetta esiteollista aikaa lämpimämpi

1 kommentti:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Suomen Kuvalehti 9.9.2022:

"Yli 40 asteen lämpötiloja mitattiin kesän aikana ympäri Eurooppaa. Tutkijoiden mukaan kuivuus on ollut pahin 500 vuoteen. Maastopalot ovat olleet laajemmat kuin aiemmin mittaushistoriassa. Espanjassa ja Portugalissa yli tuhat ihmistä kuoli heinäkuun puolivälissä kuumuuteen. Satonäkymät ovat surkeat. Ranskassa ydinvoimaa on ajettu alas, koska vedenpinta on liian alhaalla. Saksassa Rein-joen kuivuminen estää täydessä lastissa olevien alusten kulkemisen - pullonkaula kiihdyttää inflaatiota."