perjantai 2. lokakuuta 2009

Kyvykkään eväkkään salatut elämät

Kuva: Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry

Sunnuntaina 4.10.2009 vietetään Suomessa eläinten päivää sadatta kertaa. Päivän järjestämisen aloitti Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä toiminut Constance Ullner jo vuonna 1909. Silloin Helsingissä suurimpana ongelmana olivat näännyksiin ajetut hevoset, nyt hylätyt kissat, koirat ja kanit.

Myös kansainvälinen eläinten päivä järjestetään vuosittain 4. lokakuuta, joka on Franciscus Assisilaisen muistopäivä. Italialainen Franciscus Assisilainen (synt. 1181/1182, kuoli 1226) on katolisen kirkon mukaan eläinten suojelupyhimys. Assisilaisen sanoin: "Niin kauan kuin maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Eläinten päivästä alkaa myös eläinten viikko 4.-10.10.2009. Sitäkin vietetään Suomessa jo 51. kertaa. Tänä vuonna eläinten viikon erikoisteemana on "Kyvykäs eväkäs - kalakin tuntee ja oppii". Viikon tunnusjulisteessa komeilee Nemo-elokuvasta tuttu vuokkokala. Päävastuun viikon järjestelyistä ja tiedottamisesta kantaa Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry, jonka nettisivuilta löytyy ansiokkaan monipuolisesti materiaalia eläinten oikeuksista, esimerkiksi uusi "Sukellus pinnan alla - kalojen salatut elämät" -tietopaketti.

Myös Suomen WWF on tiedotteessaan juuri kiinnittänyt huomiota kaloihin. Miksi Suomessa käytetään niin paljon tonnikaloja, joista monet ovat uhanalaisia lajeja, vaikka suomalaistakin kalaa olisi saatavilla, esimerkiksi Itämeren silakkaa? Tosin jokapäiväiseen ruokavalioon Itämeren silakka ei sovellu dioksiinipitoisuutensa takia. WWF on muutenkin koonnut hyviä vinkkejä ympäristötietoiselle ruokailijalle.

Ravinnon ympäristövaikutuksiin ja eläinsuojelullisiin näkökohtiin kiinnittävät huomiota myös Ilmastouhka-kampanja ja Irti mun munista -projekti. Näitä asioita olen pohtinut myös omissa aiemmissa blogipostauksissani, esimerkiksi "Vaikeat ekologiset ruokavalinnat". Lisää tietoa löytyy Delicious-linkkieni ruokatageista.

Ja Kouvolassa muuten järjestetään jo huomenna lauantaina 3.10.2009 Kasviskekkerit, joilla voi tutustua kasvisruokaan ja maistella ilmaiseksi vegaanista ravintoa.

Hyvää viikonloppua ja sydämellistä eläinten viikkoa!

Ei kommentteja: