maanantai 5. lokakuuta 2009

Aloita on-off -suhde!


Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään 5.-11. lokakuuta 2009. Maanantaina erityisteemana on lämmitys, tiistaina liikenne ja liikkuminen, keskiviikkona veden käyttö, torstaina hankinnat, perjantaina sähkön käyttö, viikonloppuna kierrätys ja energiankulutus.

Tiistain teemana on siis liikenne. Valtakunnallisesti suurin osa 1-3 kilometrin matkoista autoillaan. Omalla autolla liikkuvan kannattaa tarkkailla ajotyyliään. Taloudellinen ajaja ennakoi ja välttää tyhjäkäyntiä. Taloudellisesti ajaen voi säästää bensakuluissa helposti 10 prosenttia. Auton esilämmitys kannattaa, kun lämpötilat laskevat alle + 5 asteen. Moottorin esilämmitys vähentää päästöjä ja polttoaineen kulutusta. Energia-Esterin mukaan kylmä moottori saastuttaa ensimmäisen kilometrin aikana yhtä paljon kuin lämmin moottori koko matkalla Helsingistä Ouluun!

Lisää tietoa voi lukea Easy Riderin sivulta ja hieman viihteellisemmässä muodossa Junttiauto-sivustolta.

Kannattaa tutustua myös näihin energia-aiheisiin sivuihin:
KSS Energia
Työtehoseura
Taloudellinen Tiedotustoimisto
Energia-Esteri
Energianeuvoja
Energiaa Suomessa
Helsingin Energia
Lampputieto (energiansäästölamput vs. hehkulamput)
Motiva
Energiateollisuus ry
Ydinreaktioita
Edu.fi
Energiatietoinen kuluttaja (PDF-muoto)
Standby
Vampire Energy (vampyyrienergia)
Jarin blogi: Energia
YLE X:n Peltsi testaa vähäenergistä dieettiä
Seppo Leinosen luontokuvat ja pilapiirrokset

Standby-sivuston mukaan kännykkälaturin pitäminen pistorasiassa kuluttaa vuodessa keskimäärin 43,92 kWh, vaikka et lataisi kännykkää kertaakaan. Tämä tuottaa 19 kg hiilidioksidipäästöjä. Tämän hiilidioksidimäärän kompensoimseksi pitäisi istuttaa neljä puuta. Muistatko irrottaa kännykän laturin pistorasiasta silloin, kun et lataa kännykkää? Vai onko laturi koko ajan pistorasiassa kiinni energiaa kuluttamassa?

Nyt on aika aloittaa on-off -suhde! Suhdetta vaikkapa kännykkälaturin, tietokoneen tai television kanssa ei kannata jättää Standby-valmiustilaan...

Myös Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian ryhmä osallistuu energiansäästöviikon viettoon omassa blogissaan.Tällä viikolla vietetään myös eläinten viikkoa ja aikuisopiskelijan viikkoa. Aikuisopiskelijan viikon nettisivuilta voi lukea mielenkiintoisia tarinoita aikuisopiskelijoiden elämästä, uranvaihdoista, iloista, suruista, elämänkohtaloista jne. Lisäksi tänään on kansainvälinen opettajien päivä. Hyvää viikkoa kaikille!

2 kommenttia:

satu kirjoitti...

Tekstiä lukiessani huomaan tänäänkin, niin kuin tavallista, jättäneeni kännykkälaturin pistorasiaan, tietokoneeseen virran päälle ja televisioon punaisen valon palamaan - turhaan. Energiaa säästyisi huikeasti jo lyhyessä ajassa mikäli katkaisin ko. laitteista virrat kokonaan.

Keskiviikon teema vedenkäyttö jäi myös mietityttämään. Varmasti moni tuntee syyllistyvänsä turhaan veden kulutukseen. Ehkä energian "tuhlaus" tapahtuu aivan huomaamatta, sillä vedestä ja sähköstä ei ainakaan meillä suomalaisilla ole pulaa. Jokaisen on siis itse vaikutettava omaan toimintaansa energian kulutuksen suhteen. Täytyypä siis opetella muistaamaan esimerkiksi alussa mainitsemieni laitteiden sulkeminen kokonaan!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitokset hyvästä kommentistasi, Satu!