perjantai 12. tammikuuta 2007

Legionelloosi

Uutiset kertoivat muutaman matkailijan saaneen Thaimaassa legionelloosin eli legioonalaistaudin. Katsoin nettihaulla, mitä netissä aiheesta löytyy.

Suomalaisella matkailukeskustelupalstalla joku arvelee, että näille turisteille on selvästikin syötetty Thaimaassa rottia. Ilmeisesti ja toivottavasti vitsi?! Vai onko kyseessä muka "kaikkitietävä asiantuntija", joita nettikeskustelut ovat pullollaan?

Todellisuudessa Legionella-bakteeri tarttuu vain roiskeveden tai vesihöyryn mukana esimerkiksi suihkusta tai ilmastoinnista hengitysteihin. Juomalla tai ruokaa syömällä tartuntaa ei saa. Tartuntojen taustalla on yleensä väärin toimiva ilmastointi tai väärin toimiva suihkuveden lämmitys. Useimmiten tauti leviää hotelleissa, ostoskeskuksissa tai laivoissa. Ihmisestä toiseen legionelloosi ei tartu.

Kansanterveyslaitoksen mukaan legionelloosia tavataan Suomessa vuosittain 5-20 tapausta, joista noin viidennes on saatu ulkomailta.

Euroopan hotelleista, joissa todettujen legionelloositapausten jälkeen asianmukaisia huoltotoimia ei varmistettavasti ole vielä tehty, löytyy lista osoitteesta http://www.ewgli.org/sites.htm .

Ei kommentteja: