keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Maapallon uusi kaikkien aikojen kylmyysennätys, -93,2 astetta?

Eilen uutisissa kerrottiin, että nyt on mitattu Etelämantereella maapallon kaikkien aikojen kylmyysennätys, -93,2 astetta. Kertomatta kuitenkin jäi se, että mittaus tehtiin jo elokuussa 2010, ja että likimain yhtä kylmät lukemat ovat alueella normaaleja joka talvi. Samoin kertomatta jäi myös se, että kyseessä on satelliitista tehty mittaus menetelmällä, jota on käytetty vasta vuosina 2003-2013. Aiemmat, viralliset kylmyysennätykset on mitattu kahden metrin korkeudelta sääasemien standardoiduilla lämpömittareilla ja hieman eri paikasta kuin uusi ennätys. Vanha ja uusi ennätys eivät siis ole vertailukelpoisia. Kun lyhyessä uutisessa ei näitä perusteita mainittu, ei olekaan ihme, että nettikommenttien kirjoittelijat ovat virheellisesti tulkinneet uuden ennätyksen tarkoittavan maapallon kylmenemistä. Tutkijat arvelevat jatkotutkimuksissa löytyvän vieläkin kylmempiä lämpötiloja.

Image Credit: 
Maapallon entinen - ja oikeastaan yhä vieläkin virallinen - kylmyysennätys -89,2 mitattiin Etelämantereen Vostok-sääasemalla 21. heinäkuuta 1983. NASA:n ja NSIDC:n mukaan uusi kylmyysennätys -93,2 astetta puolestaan mitattiin satelliitista Etelämantereen Dome Valkyrielta Kuningatar Maudin maalta 10. elokuuta 2010 lähes neljän kilometrin korkeudella olevalta jäätiköltä.

Joissakin tiedoissa, esimerkiksi aiheesta ensimmäisenä uutisoineen The Guardian -lehden artikkelissa, uudeksi kylmyysennätykseksi on mainittu -94,7 celsiusastetta. Tämä lienee kuitenkin muunnosvirhe, koska sekä -93,2:n että -94,7:n asteen ennätyksestä kertovat uutiset ilmoittavat ennätyksen olevan fahrenheitasteina -135,8, joka on celsiusasteina -93,2.

Tämän vuoden kylmin lämpötila -93,0 astetta saavutettiin Etelämantereella 31.7.2013. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomen pakkasennätys on -51,5 astetta, mikä mitattiin 28. tammikuuta vuonna 1999 Kittilän Pokan kylästä.

Pilvettömän, kirkkaan, kuivan sään vallitessa lämpösäteily katoaa maan pinnalta nopeasti avaruuteen. Kaikkein kylmimmät kohdat syntyvät vuorten rinteillä oleviin notkelmiin, joihin kylmä, tiheä ilma painautuu. Etelämantereen itäosien korkeilta alueilta löytyikin satelliittimittauksissa tuhat kilometriä pitkä kaistale, jolta mitattiin 92-93 pakkasasteen lukemia. Kylmimmät lämpötilat saatiin Dome Argusin ja Dome Fujin väliltä noin 5 x 10 kilometriä kokoisista painanteista, joiden syvyys oli 2-4 metriä. Useilla näistä kylmistä alueista saavutetaankin lähes joka vuosi yli 90 pakkasasteen lukemia. Kannattaa katsoa NASA:n havainnollistavat videot Etelämantereen mittauksista ja siitä, millaisissa olosuhteissa kylmimmät pakkaslukemat syntyvät.

Tutkijat arvelevat jatkotutkimuksissa löytyvän vieläkin kylmempiä lämpötiloja. Yhä tarkempia tietoja saadaan tämän vuoden alussa laukaistun Landsat 8 -satelliitin avulla. Tutkijat yrittävät myös kehitellä maan pinnalle rakennettavien sääasemien elektroniikkaa siten, että ne kestäisivät näiden kylmimpien paikkojen lämpötiloja. Näin satelliittimittaukset olisi mahdollista varmistaa perinteisemmillä menetelmillä.

Vertailun vuoksi kannattaa lukea myös Ilmastotiedon artikkeli maapallon kuumimmista paikoista. Virallisesti kuumin mitattu varjolämpötila maapallolla on ollut 56,7 celsiusastetta Kalifornian Kuolemanlaaksossa (Death Valley) 10. heinäkuuta 1913. Joskus ennätyksenä mainittu Libyan (El Azizia 13.9.1922) lukema 57,8 astetta on todettu mitä todennäköisimmin virheelliseksi.

Lähteet

NASA: NASA-USGS Landsat 8 Satellite Pinpoints Coldest Spots on Earth

National Snow & Ice Data Center (NSIDC): Landsat 8 helps unveil the coldest place on Earth

The Guardian: Coldest temperature ever recorded on Earth in Antarctica: -94.7C (-135.8F)

4 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Vuoden 2013 kylmin virallisella sääasemalla mitattu lämpötila koko maapallolla oli -81,7°C, joka mitattiin Antarktiksen Dome A:lla 31.7.2013. Samaan aikaan satelliitista mitattiin lähistöltä -93,0°C. Tämä osoittaa hyvin, ettei (varsinkaan historiallisia) sääasemamittauksia ja satelliittimittauksia kannata vertailla keskenään. Sääasemia ei ole läheskään kaikissa niissä paikoissa, joista satelliiteilla on mitattu lämpötiloja. Lopullinen totuus kylmimmästä maapallolla olleesta lämpötilasta jää siis selvittämättä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lue tämäkin:
Antarktiksen niemimaalla tällä viikolla mittaushistorian uusi lämpöennätys: 17 astetta tavanomaista lämpimämpää

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kuinka kauan Antarktikselta kestää reagoida pohjoisen pallonpuoliskon lämpenemiseen? Vastaus lienee noin 200 vuoden luokkaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

GRACE-satelliitista tehtyjen painovoimamittausten avulla on mahdollista arvioida jäämassan muutoksia. Princetonin uuden tutkimuksen mukaan Länsi-Antarktiksen jäätikkö on viime vuosikymmenen (2003-2014) aikana sulanut kaksi kertaa niin paljon kuin Itä-Antarktiksella on syntynyt uutta jäätä. Antarktiksen jäätikön sulaminen on siis kiihtynyt.

Lähde:

Science Daily 30.4.2015