maanantai 10. helmikuuta 2014

Voiko Instagramiin ladata kuvia tietokoneelta?

Instagramiin voi lähettää valokuvia myös tietokoneelta. Tämä kuitenkin vaatii hieman viitseliäisyyttä ja parin ilmaisen tietokoneohjelman käyttämistä.


Pari lukiomme opiskelijaa harmitteli, ettei heidän älykännyköillään pysty käyttämään Instagramia. He olisivat valmiita käyttämään Instagramia tietokoneen kautta, joko pöytätietoneella tai läppärillä, mutta Instagram toimii vain mobiililaitteissa, siis joko tietyillä älykännyköillä tai tableteilla. Nyt edessä olisi siis uuden älykännykän hankkiminen, jos mielii päästä käyttämään Instagramia.

Tämän järjettömältä kuulostavan jutun vuoksi päätin testata asiaa. Löysin kiertotien, jonka avulla kuvia voi ladata Instagramiin myös tietokoneelta. Toki Instagram on tarkoitettu ensisijaisesti helpoksi kännykkäkuvien jakelukanavaksi ja siinä sen varsinainen idea onkin, mutta halutessaan sinne voi lähettää kuvia myös pöytäkoneelta tai läppäriltä.

Tätä varten on ladattava tietokoneelle ilmainen Gramblr-ohjelma. Kun ohjelma on ladattu, se toimii samalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla kuin Instagram. Ohjelman kautta voi erittäin helposti lähettää valokuvia tietokoneelta omalle Instagram-sivulleen, kunhan valokuvat ovat joko JPG- tai JPEG-muotoisia tiedostoja.

Lisäksi lähetettävien valokuvien tiedostokoko saa olla enintään 500 kb, ja kuvien on oltava neliön muotoisia (650px x 650px). Gramblr neuvoo muuttamaan tietokoneella olevat kuvat ensin neliömäisiksi netissä ilman kirjautumista toimivalla Web Resizer -ohjelmalla, jolla kuvia voi helposti myös kääntää, terävöittää ja muutenkin säätää.

Itse muunsin valokuvani neliön muotoisiksi tietokoneelle jo aiemmin lataamallani ilmaisella Gadwin PrintScreen -ohjelmalla. Valitsin ohjelmasta asetuksiksi "Source: Rectangular Area" ja "Image: Resize captured image, Width 650, Height 650". Kun sitten avasin tietokoneelle tallettamani valokuvan ja painoin näppäimistöltä PrintScreen (tai Druck) -nappulaa, pystyin hiirellä rajaamaan valokuvasta haluamastani kohdasta neliön muotoisen alueen. Tässä täytyy tosin olla tarkkana, jotta kuvasta tulee täsmälleen neliön muotoinen (esim. 937 x 937). Enteriä painamalla kuvan saa sitten talletettua uutena tiedostona, jonka voi Gramblr-ohjelmalla lähettää Instagramiin.

Loppujen lopuksi tämä kaikki on helppoa ja nopeaa, jos viitsii edes vähän nähdä vaivaa. Näin voi säästää satoja euroja ja välttää turhaa luonnonvarojen kulutusta, jos on valmis käyttämään Instagramia tietokoneelta.

Instagramiin rekisteröityminen (tilin luominen) ei kuitenkaan taida onnistua tietokoneella. Aluksi on siis lainattava älykännykkää tai tablettia, jonka kautta pystyy luomaan itselleen Instagram-tilin.

Mikäli jäi kysyttävää tai tiedätte parempia vinkkejä, laittakaa kommentteja tämän postaukseni alapuolelle.

Oma Instagram-sivuni löytyy osoitteesta http://instagram.com/jari_kolehmainen. En kuitenkaan tule käyttämään sitä aktiivisesti, vaan halusin lähinnä kokeilla tekniikan toimivuutta.

Instagram

20 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Kiitti! Tästä oli paljon hyötyä!

missä vika? kirjoitti...

en pysty laittamaan puhelimella kuvia ig:een. ig toimii muuten hyvin ja kun olen valinnut kuvan niin sitten se alkaa lataamaan eikä liiku siitä enään eteenpäin

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos viestistäsi ja anteeksi, että tämä vastaus hieman kesti kesälomamatkani takia. Mainitsemasi ongelma ei ole minulle tuttu. En siis valitettavasti osaa auttaa. Kannattaa varmaankin katsoa Instagramin ohjeet kuvan julkaisemiseen liittyvistä ongelmista. Mukavaa kesän jatkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Gadwin PrintScreenillä kuvan muokkaaminen onnistuu, mutta kuvaan jää teksti DEMO VERSION. Mistä tämä johtuu tai mitä teen väärin? :(

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Huomenta!

Olet todennäköisesti ladannut itsellesi maksullisesta Gadwin PrintScreen -ohjelmasta (Gadwin PrintScreen Pro, Professional tms.) 30 vuorokauden ilmaisen kokeiluversion. Jatkuvasti ilmaisessa versiossa ”Gadwin PrintScreen 5.x (Freeware)”, esimerkiksi Gadwin PrintScreen 5.4 freeware, näin ei pitäisi käydä. Ainakin minulla tuo ilmainen versio toimii ongelmitta. Toivottavasti tästä neuvosta on apua.

Jari

Anonyymi kirjoitti...

No niimpäs olinkin ladannut, mutta nyt toimii! Kiitos avusta :)

Anonyymi kirjoitti...

Mä vetäsin tietokoneelta yksinkertaisesti kuvat puhelimeen piuhalla ja latasin ne sitten puhelimesta (Lumia, Camera roll -kansio) instagramiin. Avot, hyvältä näyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Hyödyllinen teksti! Kiitos!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kiitoksista!
:-)

Kaisa Reetta kirjoitti...

Kiitokset Jari vinkistä.
Lainasin älykännykkää, loin tilin ja luulin jo, että homma olisi sillä selvä, mutta eipäs se niin yksinkertaista ollutkaan. Onneksi löysin blogisi ja ohjeesi, kuinka selvitä eteeenpäin.
<3

maria kirjoitti...

Selvisipa tamakin asia alyluurittomalle instagramista kiinnostuneelle. Kiitos!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Mukavaa, että pystyin olemaan avuksi. Hyvää viikonlopun jatkoa!

Jari

Unknown kirjoitti...

surettaa vaan kun ei näköjään saa ubuntu/linux käyttöjärjestelmälle :(

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Jari, tästä oli hyötyä! :)

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Mukavaa, että jäljistäni ja jätöksistäni on hyötyä. Hyvää kesää!

Anonyymi kirjoitti...

Loistavat vinkit, kiitos! On jo kovassa käytössä työkuvioissa - helpompi hallita useaa tiliä läppärin kautta.
Osaisitko vielä vinkata, miten saisin linkit nettisivuille toimimaan tuon kautta, vai onko lainkaan mahdollista?

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tuo ei tietääkseni valitettavasti onnistu. Mukavaa viikonloppua!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kaikille Instagramin käyttäjille tiedoksi, että tästä linkistä löydät lisää keinoja, kuinka on mahdollista ladata kuvia ja videoita läppäriltä tai muulta tietokoneelta Instaan.

Esimerkiksi BlueStacks vaikuttaa varsin käyttökelpoiselta (ks. videoitu ohje).

Myös Later (entinen Latergramme) tuntuu mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Siitä voi ladata Chrome-selaimelle laajennuksen, jonka avulla mitä tahansa netissä olevaa kuvaa hiiren kakkospainikkeella klikkaamalla voi tallentaa kuvan omaan mediakirjastoonsa (”Add to Media Library”). Mediakirjastosta voi sitten ajastaa kuvien julkaisun Instagramiin tai Twitteriin. Julkaisua varten tarvitaan kuitenkin puhelimelle tai tabletille (Android tai iOS) Instagram-aplikaatio, johon julkaisuhetkellä tulevasta ilmoituksesta täytyy hyväksyä julkaisu.

Tässä Laterin Chrome-laajennuksessa näyttää olevan se erinomainen ominaisuus, että se tekee automaattisesti Instagramiin julkaistavan kuvan yhteyteen linkin sille nettisivulle, josta kuva on otettu (jos kuva on lisätty mediakirjastoon netistä eikä omalta laitteelta). Tarkemmat ohjeet löytyvät tästä linkistä. Ilmeisesti omalta laitteelta ladattuun kuvaan voi itse kirjoittaa linkin Notes-kohtaan. Itse en ole tuota vielä testannut.

Unknown kirjoitti...

Hyvä sovellus, joka ei vaadi neroa, jotta sen kanssa osaa toimia. Mutta sen se vaatii, että joku kertoo, neuvoo ja rohkaisee lataamaan & käyttämään. Kiitos sinulle!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos, kiitos!