A Smoking Club. Credit: George Arents Collection, The New York Public Library. "A Smoking Club [folded]" The New York Public Library Digital Collections. http://digitalcollections.nypl.org/items/510d47dc-8a62-a3d9-e040-e00a18064a99. |
Vanhat tupakkamainokset ovat jotenkin säälittävällä tavalla hauskoja. Tiistaina 31. toukokuuta vietetään Maailman terveysjärjestön (WHO) julistamaa kansainvälistä tupakatonta päivää, jonka ajatuksena on muistuttaa tupakoinnin haitoista.
Globaalisti noin kuusi miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain tupakoinnin takia ja 0,6 miljoonaa passiivisen tupakoinnin seurauksena. Tupakkapelloilla työskentelee myös paljon lapsityöläisiä. Sen lisäksi tupakalla on runsaasti haitallisia ympäristövaikutuksia.
Tupakkaviljelmät vaativat paljon vettä ja pinta-alaa. Tupakan kasvattamisessa käytetyt lannoitteet rehevöittävät vesistöjä ja hyönteismyrkyt vahingoittavat eliöitä. Ympäristön kemikalisoitumista lisäävät tupakoinnista syntyvät tupakantumpit, joita jää vuosittain ympäristöön valtavat määrät.
Tumpeissa on esimerkiksi kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä. Maahan heitetyt tupakantumpit voivat kyteä jopa kolme tuntia levittäen ilmaan vaarallisia aineita. Tupakansavussa on kaikkiaan noin 4 000 erilaista kemikaalia, joista noin 50 on tunnetusti karsinogeeneja eli syöpää aiheuttavia.
Saastuneen kaupunki-ilman hengittäminen voi vastata useiden savukkeiden polttamista päivässä
Tupakantumpit ja muovijäte täyttävät meret
Vilamouran uimarannalla Portugalissa saa halutessaan mukaansa muovisen tuhkakupin, johon tupakantumpit voi kerätä. Näin rantahiekka pysyy siistinä. |
Neljäsosa meristä tunnistetuista jätteistä on savukkeita ja tupakan filttereitä. Tupakan suodattimet eli filtterit ovat muovia, selluloosa-asetaattia. Se ei maadu vaan hajoaa vedessä pieniksi hiukkasiksi planktonin joukkoon. Keskimäärin yhden tupakantumpin hajoaminen vie makeassa vedessä puolitoista vuotta ja merivedessä kolme vuotta.
Filttereihin on tiivistyneenä samoja myrkkyjä kuin savukkeissa: nikotiinia, tervaa, raskasmetalleja, hyönteismyrkkyjä jne. Koeasetelmassa, jossa litraan vettä sekoitettiin yksi poltetun tupakan tumppi, kuoli neljässä vuorokaudessa puolet kaloista. Myös polttamattomat filtterit tappoivat kaloja, kun niitä sekoitettiin 5-13 kappaletta litraan vettä.
Metsää kaadetaan sekä viljelmien tieltä että tupakan kuivattamiseen ja aromatisointiin tarvittavan polttopuun vuoksi. Tupakka aiheuttaakin 5–25 % kehitysmaiden metsäkadosta. Maailman terveysjärjestön mukaan 300 savuketta varten täytyy kaataa yksi puu. Metsäkato puolestaan voimistaa ilmastonmuutosta, köyhdyttää maaperää, edistää aavikoitumista ja tuhoaa eläinten asuinalueita. Tupakkateollisuudessa on käytetty myös paljon koe-eläimiä, jopa tupakoivia beagleja.
Lähteet ja lisätietoja
Lue myös nämä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti