keskiviikko 18. toukokuuta 2016

NOAA kertoi kymmenen minuuttia sitten: Huhtikuussa ja koko alkuvuonna kaikki lämpöennätykset uusiksi

Maapallon eri alueiden lämpötilat huhtikuussa 2016 verrattuna tavanomaiseen. Kartan saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: NOAA National Centers for Environmental Information, State of the Climate: Global Analysis for March 2016, published online April 2016, retrieved on May 18, 2016

NOAA kertoi tänään kello 18, että huhtikuu 2016 oli sekä globaalisti että pohjoista ja eteläistä pallonpuoliskoa erikseen tarkastellen koko 137-vuotisen mittaushistorian lämpimin huhtikuu katsotaanpa sitten pelkkiä maa-alueita, pelkkiä merialueita tai niitä yhdistettyinä. Aivan sama pätee myös koko alkuvuoteen tammi-huhtikuu 2016, kun sitä verrataan mittaushistorian kaikkiin muihin tammi-huhtikuun jaksoihin.

Koko 137-vuotisen mittaushistorian seitsemän lämpimintä vuotta ja vuoden 2016 neljä ensimmäistä kuukautta vertailussa NOAA:n mukaan. Nollatasona on 1900-luvun keskiarvo, josta poikkeamat on esitetty celsiusasteina. Lämpötilat ovat vuoden alusta ko. kuukauteen mennessä laskettuja koko vuoden keskiarvoja. Tammikuun kohdalle on siis merkitty tammikuun globaali keskilämpötila (poikkeamana 1900-luvun keskiarvosta), helmikuun kohdalle tammi- ja helmikuun keskiarvo jne. Credit: NOAA, Global Analysis - April 2016, 2016 year-to-date temperatures versus previous years.

Huhtikuu oli jo 12. peräkkäinen ennätyslämmin kuukausi (verrattuna ko. kuukausien tavanomaisiin lukemiin). Tämä on 137-vuotisen mittaushistorian pisin yhtämittainen ennätyslämpimien kuukausien ketju. Aiempi ennätys ennen tätä vuotta oli vuonna 1944 mitattu kymmenen peräkkäisen ennätyslämpimän kuukauden putki. Silloin ennätykset kuitenkin olivat paljon alhaisemmalla tasolla kuin nyt. Mittaushistorian pidentyessä useiden peräkkäisten ennätyslämpimien kuukausien ketjujen - ja myös yksittäisten ennätyslämpien kuukausien - pitäisi käydä yhä harvinaisemmiksi, ellei ilmasto muuttuisi.

Tämä oli NOAA:n tilastoissa 38. kerta 2000-luvulla, kun tehtiin kuukauden uusi globaali lämpöennätys. Viimeisestä kylmyysennätyksestä on aikaa yli 99 vuotta.

Koko 137-vuotisen mittaushistorian anomalialtaan maailmanlaajuisesti lämpimimmät kuukaudet NOAA:n mukaan. Anomalia on esitetty poikkeamana verrattuna tavanomaiseen ko. kuukauden globaaliin keskilämpötilaan 1900-luvun aikana. Mittaushistorian viidestätoista anomalialtaan lämpimimmästä kuukaudesta kolmetoista on mitattu tammikuun 2015 jälkeen. Absoluuttisesti (ei siis anomalialtaan) mittaushistorian lämpimimpiä kuukausia ovat todennäköisimmin olleet heinäkuu 2015 ja elokuu 2015. Tämä johtuu siitä, että suurin osa maapallon maa-alueesta on pohjoisella pallonpuoliskolla. Maa-alueilla, jotka lämpenevät ja viilenevät vain ohuesta pintaosasta, lämpötilat vaihtelevat voimakkaammin kuin merissä. Siksi pohjoisen pallonpuoliskon talviaikaan (tammi-helmikuussa) absoluuttiset globaalit keskilämpötilat ovat aina nelisen astetta viileämpiä kuin heinä-elokuussa. Tämä on myös syy siihen, miksi kuukausien lämpimyyttä tai kylmyyttä on havainnollisempi tarkastella anomalioina kuin kuukausien absoluuttisina lämpötiloina. Taulukon saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä.

Anomalialtaan eli verrattuna tavanomaisiin ko. kuukauden lämpötiloihin huhtikuu oli mittaushistorian kaikista kuukausista neljänneksi lämpimin. Mittaushistorian viidestätoista anomalialtaan lämpimimmästä kuukaudesta kolmetoista on mitattu tammikuun 2015 jälkeen. Huhtikuu oli viides peräkkäinen kuukausi, jolloin globaali keskilämpötila ylitti tavanomaisen yli yhdellä celsiusasteella.

Lähde

NOAA National Centers for Environmental Information, State of the Climate: Global Analysis for April 2016, published online May 2016, retrieved on May 18, 2016 from http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201604

Lue myös nämä


Nasa hetki sitten: Huhtikuu seitsemäs peräkkäinen ennätyslämmin kuukausi

Ei kommentteja: