lauantai 7. toukokuuta 2016

Jääkiekon MM-kilpailujen tietokilpailukysymys: Kuka suomalainen jääkiekkoilija on saanut nimensä hyönteisten tieteellisiin lajinimiin?

Koiraspuolinen Thaumatodryinus tuukkaraski -ampiainen hanskakäsineen Boston Bruinsin väreissä.
Photograph © Dr Robert S. Copeland (ICIPE), published with kind permission of Dr Robert S. Copeland.

Kenian Teita Hillsistä löydetylle ampiaislajille on annettu tieteelliseksi nimeksi Thaumatodryinus tuukkaraski jääkiekkomaalivahti Tuukka Raskin mukaan. 

Kyseisen ampiaislajin löytäneessä ja nimenneessä tutkijaryhmässä työskennellyt filosofian tohtori Robert S. Copeland on Boston Bruinsin kannattaja. Hän perustelee nimeä näin: ”Laji on nimetty Suomen maajoukkueen ja Boston Bruinsin akrobaattisen maalivahdin mukaan, jonka hanskakäsi on yhtä tarttuva kuin tämän uuden pihtipistiäislajin etujalan saalistusnivel.”

Nimelle löytyy muitakin perusteluja. Ampiainen on väriltään keltamusta, aivan kuin Boston Bruinsin värit. Naaraspuolisen ampiaisen etujalat, joilla se tarttuu parittelun aikana koiraaseen, näyttävät lisäksi hieman maalivahdin hanskoilta. Tutkijaryhmä myös sai työlleen tukea Suomesta.

Virallinen tutkimus julkaistiin viime vuoden huhtikuussa Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae -hyönteistutkimuslehdessä (Olmi, M. & Copeland, R.S. & Guglielmino, A. 2015. An updated checklist of Dryinidae, Embolemidae and Sclerogibbidae (Hymenoptera) of Kenya and Burundi, with descriptions of thirteen new species. Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae 55(1): 333-380). 

Artikkelissa Copeland kertoo myös toisesta uudesta ampiaislajista Anteon semajanna, jonka lajiosan hän sai yhdistämällä ja hieman muuntamalla lastensa nimiä James ja Anna.

Lue myös nämä

Kolmetoista Tähtien sota -elokuvien mukaan nimettyä oikeaa eliölajia

Maailman oudoimmat kasvien ja eläinten lajinimet

Hyvää Linnén syntymäpäivää hauskojen tieteellisten nimien ja tautiluokitusten parissa!

Ei kommentteja: