tiistai 10. toukokuuta 2016

Varma kevään merkki: Säälööppien mukaan on tulossa SUPERKESÄ!

Kuvan © Ralf Eckert - Fotolia

MTV:n uutiset julkaisi eilen nettisivuillaan erittäin asiallisen artikkelin Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) uusimmasta vuodenaikaisennusteesta Suomeen. MTV:n uutisten Facebook-sivulla ja televisiossa Kymmenen uutisten yhteydessä esitetyssä nettisivujen mainoksessa kyseistä uutista kuitenkin hehkutetaan näin:


☀️☀️☀️ SUPERKESÄ!☀️☀️☀️
Viime päivien herkkua on luvassa pitkään!


Ennusteen mukaan kesä-elokuussa Suomessa on keskimäärin 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää 70-80 %:n todennäköisyydellä, jos ajatellaan tilastollisen todennäköisyyden tavanomaista lämpimämpään säähän olevan 50 % ja tavanomaista viileämpään säähän 50 %. Sademäärät ovat lähellä tavanomaista.

Voiko 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää kesää tavanomaisine sademäärineen sanoa superkesäksi? On tietenkin täysin makuasia, millainen sää kenenkin mielestä tekee kesästä superkesän, eivätkä tätä voi meteorologit tai blogikirjoittelijat määritellä. Omasta mielestäni kuitenkin tulossa näyttäisi olevan vain hieman tavanomaista lämpimämpi kesä, ei mikään superkesä.

Esimerkiksi kesä 2014 oli Suomessa 0,5-1,5 astetta tavanomaista lämpimämpi (kesäkuu harvinaisen kylmä) ja kesä 2013 hieman vajaasta asteesta (länsirannikko) reiluun kahteen asteeseen (Pohjois-Lappi) tavanomaista lämpimämpi. Kesä 2011 oli koko Suomessa keskimäärin kaksi astetta pitkäaikaisia keskiarvoja kuumempi.

Säälööpit varmasti houkuttelevat lukijoita. Kirjoitin tästä jo vuonna 2011
"Ehkä sään vaihtelu ja alueelliset erot ovat lisääntyneet? Vai onko kyseessä vain uutisoinnin lisääntyminen? Ainakin iltapäivälehdet ovat tehneet mitättömistäkin asioista suuria lööppejä. Viime viikolla uutisoitiin ensin, että 25 asteen helteet palaavat useiksi päiviksi. Sitten oli iso lööppi, että kesä päättyy keskiviikkona (siis lööpin mukaan tänään). Normaaleista matalapaineista on tullut lööpeissä 'poikkeuksellisia sääilmiöitä' jne."

Aiheesta kannattaa lukea myös erinomainen meteorologi Juha Föhrin kirjoitus. 


Lue myös nämäTämä ei ole uutinen: Elokuu ja koko kesä [2015] olivat globaalisti mittaushistorian lämpimimmät

Ei kommentteja: