perjantai 10. kesäkuuta 2016

Viikon kesäfakta, osa 1: Ovatko Suomen kesäkuut viilentyneet ilmastonmuutoksen myötä?

Kouvolan (Utin) ilmastodiagrammi Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella.

Kun vertaillaan 30 vuoden jaksoilta 1961-1990, 1971-2000 ja 1981-2010 kunkin kuukauden keskilämpötiloja, Kouvolassa kaikki kuukaudet ovat lämmenneet - paitsi kesäkuu! Tilastossa näkyvä kesäkuun viilenemistrendi on kuitenkin niin pieni, että käytännössä se on mitätön verrattuna monien muiden kuukausien lämpenemiseen.

Kaikkein selvintä lämpeneminen on Kouvolassa talvella joulukuusta helmikuuhun. Tammikuu on lämmennyt pari astetta jaksosta 1961-1990 tuoreimpaan 30-vuotisjaksoon 1981-2010 tultaessa. Huhti- ja heinäkuussakin lämpenemistä on tapahtunut asteen verran. Joidenkin kuukausien kohdalla ilmaston lämpeneminen on hyvin pientä, mutta vain kesäkuu näyttää hiukkasen viilentyneen.

Samanlaisia tuloksia on havaittavissa Ylen mukaan lähes koko Suomessa. Viiden viime vuosikymmenen aikana ilmasto on lämmennyt kaikkialla maassamme. Talvikuukaudet joulukuusta helmikuuhun ovat Ylen käyttämän aineiston mukaan lämmenneet vähintään asteen verran kaikilla mittausasemilla. Myös heinä-elokuun lämpeneminen on selkeästi havaittavissa. Sen sijaan keväällä ja syksyllä keskimääräiset lämpötilat ovat nousseet vähemmän ja vanhat sekä uudet lämpötilakäyrät ovat lähes päällekkäin. Jännittävä poikkeus yleiseen lämpenemiskehitykseen verrattuna on kuitenkin kesäkuu, joka on viilentynyt kaikilla mittausasemilla pohjoisinta Utsjoen mittausasemaa lukuun ottamatta. Viileneminen on sitä selvempää, mitä etelämmäksi Suomessa tullaan, enimmillään 0,4 astetta. Ylen mukaan Ilmatieteen laitoksellakin kesäkuun erikoisuus on tiedossa, mutta sitä ei osata selittää.

Kirjoitin tästä aiheesta jo viime vuonna. Oman blogikirjoitukseni innoittamana meteorologi Markus Mäntykannas jatkoi aiheen käsittelyä Forecan blogissa, joten sieltä kannattaa lukea alan ammattilaisen näkemys tästä aiheesta. Viilenevätkö Suomen alkukesät samalla, kun keski- ja loppukesät lämpenevät?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jaksat sitten todistaa lämpenemistä kohtuullisen lyhyelä tarkastelujaksolla.
Mitä jos hieman vaivautuisit tutustumaan ilmastohistoriaan hieman pidemmälti. Huomaisit että lämmöt joita pidätte " poikkeuksellisina " ovat viimeisen 10 000 vuoden keskiarvojen viileästä päästä.
Eikö tähän nähden kuuluisikin lämmetä ?
Ja millä ihmeellä saadaan tuosta vaihtelusta " ihmisperäistä " ?

näinon007Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Tämä kommentoimasi blogikirjoitukseni ei kuitenkaan ole mikään ilmastonmuutoksen todistelu vaan havainto, joka on selkeä fakta. Tämä ei silti yksinään (lyhyt aikaväli, yksittäinen paikka) kerro ilmastonmuutoksesta mitään.

Tarkastelua pitemmältä aikaväliltä tässä linkissä.

Tässä aiemminkin julkaisemani diagrammi vieläkin pitemmältä aikaväliltä.

Nykyiseen globaaliin ilmastonmuutokseen ovat pääasiallisena syynä ihmiskunnan aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt, mikä on todistettu lukuisilla tieteellisillä tutkimuksilla. Sen sijaan aiemmin maapallolla ovat ilmastonmuutoksia aiheuttaneet esimerkiksi maapallon kiertoradan muutokset, akselikaltevuuden muuttuminen, muutokset auringon säteilyssä jne. Tällaisia muutoksia ei ole nyt merkittävästi havaittavissa.