torstai 20. lokakuuta 2022

Talven 2022-2023 sää Suomessa

Olen koonnut luettavaksenne yhdeksän kansainvälisen tutkimuslaitoksen vuodenaikaisennusteet Suomen talven 2022-2023 säästä. Ennusteet ovat melko yksimielisiä siitä, että talvi tulee olemaan 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Yksikään ennuste ei ennakoi keskimääräistä kylmempää talvea. Tämä ei kuitenkaan sulje pois ajoittaisten kireiden pakkasjaksojen mahdollisuutta. Kaiken kaikkiaan vuodenaikaisennusteet ovat nykytietämyksellä vielä kokeiluasteella, joten ennusteisiin ei kannata luottaa liikaa. Ennusteita tarkennetaan talven edetessä, joten päivitän tietoja pitkin talvea tämän blogipostauksen kommentteihin.

Kuva: Pixabay

IRI: Tavanomainen, mahdollisesti hieman keskimääräistä leudompi ja vähäsateisempi talvi

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society, Earth Institute, Columbia University) viime viikonloppuna julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan Suomessa on marraskuun 2022 alusta tammikuun 2023 loppuun ulottuvalla jaksolla melko lailla pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia lämpötiloja. Paikoin voi kuitenkin olla keskimääräistä leudompaa, mutta todennäköisyys tälle ei ole kovin suuri.

Joulu-helmikuussa koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta on keskimääräistä leudompaa, mutta edelleenkään todennäköisyys ei ole kovin suuri, joten ennuste ei näytä antavan kovinkaan varmaa signaalia. Tammi-maaliskuussa 2023 on tämänhetkisen ennusteen mukaan keskimääräistä leudompaa vain paikka paikoin.

Loppusyksy ja alkutalvi vaikuttavat siis Suomessa melko tavanomaisilta, ehkä ainakin paikoin jonkin verran keskimääräistä leudommilta, mutta keskimääräistä kylmempää ei näytä olevan missään Suomen alueella. Sen sijaan helmi-huhtikuussa Pohjois-Lapissa saattaa olla keskimääräistä kylmempää, vaikka Etelä-Suomessa on keskimääräistä leudompaa.

Sademäärät ovat kaikilla ennustetuilla kolmen kuukauden jaksoilla tavanomaisia tai paikoin vähän keskimääräistä pienempiä, paitsi helmi-huhtikuussa voi varsinkin idässä olla keskimääräistä sateisempaa.

NOAA/NWS: Suomen talvi 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi ja mahdollisesti tavanomaista sateisempi

Yhdysvaltaisen NOAA/NWS:n juuri julkaisemassa ennusteessa kolmen kuukauden jaksot marras-tammikuu, joulu-helmikuu, tammi-maaliskuu, helmi-huhtikuu ja maalis-toukokuu ovat Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Huhti-kesäkuussa Itä-Suomessa jatkuu edelleen 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi sää, kun taas Länsi-Suomessa on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Marraskuun alusta huhtikuun loppuun ulottuvalla jaksolla yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna lämpimin on helmikuu, jolloin koko Suomessa on 1-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Marraskuu, tammikuu ja maaliskuu ovat koko Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Joulukuussa on 0,5-2 ja huhtikuussa 0-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Kaikilla ennustetuilla kolmen kuukauden jaksoilla paikoin viitteitä keskimääräistä sateisemmasta säästä, varsinkin vuoden 2023 puolella. Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna sateisimpia ovat kuitenkin marraskuu ja helmikuu. Sen sijaan joulukuu on ainoa kuukausi, jolloin sademäärät näyttävät varsinkin Suomen eteläosissa keskimääräistä pienemmiltä.

NOAA/NWS:n ennusteet päivittyvät jatkuvasti edellä oleviin linkkeihin.

Britannian ilmatieteen laitos: Suomen talvi 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi

Britannian ilmatieteen laitoksen (Met Office) ennusteessa marraskuun 2022 alusta tammikuun 2023 loppuun ulottuva jakso on koko Suomessa keskimäärin 1-2 astetta ajankohdan pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpi. Sama tilanne jatkuu joulu-helmikuussa ja tammi-maaliskuussa. Sademäärät ovat tavanomaisia tai vähän keskimääräistä suurempia.

Ranskan ilmatieteen laitos: Suomen talvi pääosin 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpi

Ranskan ilmatieteen laitoksen (Meteo France) mukaan Suomessa on marras-tammikuussa ja joulu-helmikuussa 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää, paitsi Pohjois-Lapissa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Tammi-maaliskuussa tilanne jatkuu muuten samana, mutta Itä-Suomen lämpötilat ovat täysin pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia. Sademäärät ovat kaikilla ennustejaksoilla tavanomaisia.

Italian ilmatieteen laitos: Talvi on tavanomaiseen verrattuna sitä lämpimämpi, mitä pohjoisemmaksi mennään

Italian ilmatieteen laitoksen (CMCC) mukaan marras-tammikuussa Etelä-Suomessa on 0,5-1 ja Keski- sekä Pohjois-Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Joulu-helmikuussa ja tammi-maaliskuussa jatkuvat muuten samalaiset olosuhteet, mutta etelärannikon lämpötilat ovat täysin pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia. Sademäärissä ei ole poikkeamaa tavanomaisesta.

Saksan ilmatieteen laitos: Suomen talvi 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi

Saksan ilmatieteen laitoksen (DWD) ennusteessa marras-joulukuu on Järvi-Suomessa ja itärajalla 1-2 astetta ja muualla 0,5-1 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpi. Joulu-helmikuussa ja tammi-maaliskuussa koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärät ovat tavanomaisia.

ECMWF: Suomen talvi pääosin 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpi

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) sanoo, että marras-tammikuussa Etelä-Suomessa on 0,5-1 ja Keski- sekä Pohjois-Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Joulu-helmikuussa Pohjois-Pohjanmaan tienoilla on edelleen 1-2 astetta ja muualla 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Tämä jatkuu myös tammi-maaliskuussa, mutta 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämmän sään alue kutistuu aiempaa pienemmäksi. Sademäärät ovat tavanomaisia. Vain paikoin on viitteitä vähän keskimääräistä sateisemmasta säästä.  

ECMWF:n ennustetta on analysoitu Copernicuksen sivulla ja Ilmatieteen laitoksen sivulla, jossa on luettavissa myös tarkempi kuukausiennuste.

Copernicus Climate Change Service: Lounais-Suomea lukuun ottamatta 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi talvi

Eurooppalaisen Copernicus Climate Change Servicen tuottama eri säämallien (ECMWF, brittiläinen Met Office, ranskalainen Météo France, italialainen CMCC ja saksalainen DWD) ennusteiden yhdistelmä on katsottavissa Copernicuksen sivuilla kohdassa "C3S multi-system T2m".

Tämän yhdistelmäennusteen mukaan Suomen länsiosissa on marras-tammikuussa 0,5-1 astetta ja itäosissa 1-2 astetta ajankohdan pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpää. Joulu-helmikuussa ja tammi-maaliskuussa koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää lukuun ottamatta lounaisinta Suomea, jossa poikkeama jää 0,5-1 asteeseen. Sademäärät ovat kaikilla ennustejaksoilla tavanomaisia.

Japanin ilmatieteen laitos: Keskimääräistä lämpimämpi alkutalvi

Japanin ilmatieteen laitos ennustaa, että marras-tammikuussa koko Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärissä on suuri alueellinen vaihtelu.

Lue tästä jouluaaton 2022 sää, mutta älä usko sitä!

Yhdysvaltalainen AccuWeather julkaisee Suomeenkin tietokoneen mallintamia päiväkohtaisia ennusteita 90 vuorokaudeksi ja Metcheck superpitkän sääennusteen puoleksi vuodeksi. Kuriositeettina mainittakoon, että AccuWeather ennustaa tällä hetkellä Helsinkiin jouluaatoksi pilvistä säätä, ajoittaista lumisadetta, kylmää viimaa, ylimmillään +2 asteen ja alimmillaan -10 asteen lämpötiloja. Sen sijaan Metcheckin ennuste näyttää puolivälistä, lumikuuroja ja nollan tienoilla olevaa lämpötilaa. Näin pitkät päiväkohtaiset ennusteet ovat kuitenkin todellisuudessa täysin epäluotettavia, vaikka periaatteessa säämallien ajoa tietokoneella voidaan jatkaa vaikka kuinka pitkälle ajalle.

Jo muutaman viikon ennusteet ovat todellisuudessa hyvin epävarmoja, käyttöarvoltaan lähellä nollaa. Vaikka pitkän aikavälin säätä (esimerkiksi kolmea kuukautta) onkin mahdollista jossakin määrin ennustaa, malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päiväkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava. Joskus tällaisista ennusteista onkin käytetty nimitystä "meteorologinen syöpä".

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartosen mukaan Suomessa säätyyppi pystytään ennustamaan kohtuullisen luotettavasti 6-10 vuorokautta, lämpötila 4-7 vuorokautta, matalapaineiden ja sadealueiden reitti 3-5 vuorokautta, tuulet 2-3 vuorokautta ja sademäärät sekä sateiden tarkat reitit 0-2 vuorokautta etukäteen. Yli kymmenen vuorokauden ajalle ei voi tehdä vain yhtä ennustetta, vaan saadaan useampia erilaisia ennusteita. Ilmakehän kaoottisuus estänee tulevaisuudessakin yli 14-21 vuorokauden päiväkohtaiset ennusteet. Lämpötilaennusteet ovat sade-ennusteita luotettavampia.

Vuodenaikaisennusteissa (esimerkiksi koko talven sääennuste) ei ennustetakaan yksittäisiä sääilmiöitä, vaan ainoastaan pitkän aikavälin (yleensä kolmen kuukauden jakso, joillakin tutkimuslaitoksilla myös kuukauden jakso) poikkeamia verrattuna tavanomaiseen. Vertailukohtana on aina useilta vuosilta (yleensä 30 vuotta) laskettu keskiarvo kyseisen kolmen kuukauden jakson tai kyseisen kuukauden säästä.

Onko sään vuodenaikaisennuste luotettavampi kuin sääprofeetta?

Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on huomattava, etteivät ne yleensä ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua niin kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -oskillaation vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän. Suomen talvisään kannalta merkittäviä tekijöitä ovat NAO ja polaaripyörre sekä sen mahdollinen hajoaminen, joita on erittäin vaikea ennustaa.

Pohjoisnapaa ympäröivä polaaripyörre vaikuttaa ratkaisevasti Suomen talvisäähän. Polaaripyörre pitää normaalisti kylmän ilman napa-alueella. Jos polaaripyörre hajoaa, kylmää ilmaa pääsee kulkeutumaan kohti etelää. Polaaripyörteestä ja sen vaikutuksesta Suomen säähän kannattaa lukea meteorologi Joanna Rinteen kirjoitus.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että useilla ennustuslaitoksilla lähimmän kolmen kuukauden ennuste pitää usein kohtuullisen hyvin paikkansa, mutta yksittäisten kuukausien ennusteet menevät hetkittäisten säätekijöiden vuoksi huomattavasti useammin väärin. Siksi monet ennustelaitokset eivät edes julkaise yksittäisten kuukausien ennusteita. Lisäksi vuodenaikaisennusteillekin on tyypillistä, että ne tarkentuvat ennustetun ajankohdan lähestyessä. 

Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo.

Vaikka pitkän aikavälin sääennusteet, esimerkiksi vuodenaikaisennusteet, pitäisivätkin paikkansa, on siis huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja eivätkä ennusta yksittäisiä säätapahtumia. Ongelmaa voi havainnollistaa seuraavalla esimerkillä. Suurkaupungissa on mahdollista ennustaa, että tietyssä kaupunginosassa tapahtuu enemmän rikoksia kuin toisessa, mutta siitä huolimatta et hälytysajossa olevan poliisiauton perässä ajaessasi tiedä, mihin kaupunginosaan poliisiauto juuri sillä kerralla kääntyy.

Kun vuodenaikaisennuste ennustaa talvesta tavanomaista lämpimämpää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko talvi on tavanomaista lämpimämpi tai 2) sitä, että lämpötilat ovat suurimmat osan ajasta tavanomaisia (vähän alle tai vähän yli pitkäaikaisten keskiarvojen), välillä voi olla jopa hyvin kylmää, mutta jossakin vaiheessa voi olla erityisen leutoa.

Lisäksi täytyy huomata, että eri yhteyksissä käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Suomen Ilmatieteen laitos käyttää päivittäisissä sääennusteissaan vertailukautta 1991-2020. IRI käyttää vertailukautta 1991-2020 myös vuodenaikaisennusteissaan. Useimpien tässä blogikirjoituksessa esitettyjen vuodenaikaisennusteiden vertailukausi kuitenkin on joko 1981-2010 tai 1993-2016.

Lue myös nämä

Sääilmiöiden ABC-kirja

Mitä siellä oikein sataa? Timanttipölyä, kissoja, koiria vai miehiä?

5 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n eilen päivitetty ennuste: Alkutalvi keskimääräistä lämpimämpi, lopputalvi tavanomainen

Joulukuun 2022 alusta helmikuun 2023 loppuun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla koko Suomessa on ajankohdan pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna lämpimämpää, Pohjois-Suomessa varmemmin kuin Etelä-Suomessa. Sen sijaan tammi-maaliskuussa 2023 Suomen lämpötilat ovat pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia. Myös helmi-huhtikuussa suurimmassa osassa Suomea on pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia lämpötiloja, mutta aivan etelärannikolla voi olla keskimääräistä leudompaa ja Pohjois-Lapissa keskimääräistä kylmempää. Maalis-toukokuussa lähes koko Suomessa on jälleen keskimääräistä lämpimämpää, varsinkin etelässä ja idässä.

Ennustejaksojen sademäärät ovat lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Lähinnä tammi-maaliskuussa voi kuitenkin olla keskimääräistä vähäsateisempaa varsinkin Etelä-Lapissa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS:n juuri päivitetty ennuste: Viileän ja vähäsateisen joulukuun jälkeen lämmin ja ehkä vähän keskimääräistä sateisempi talvi

Kaikki kolmen kuukauden jaksot joulukuun 2022 alusta heinäkuun 2023 loppuun ovat Suomessa lämpimämpiä kuin vastaavan ajanjakson pitkäaikainen keskiarvo. Joulu-helmikuussa koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Tammi-maaliskuussa puolestaan on 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Helmi-huhtikuussa Etelä-Suomessa on edelleen 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää, Pohjois-Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Maalis-toukokuussa ja huhti-kesäkuussa koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Suuressa osassa Suomea sama tilanne jatkuu myös touko-heinäkuussa, mutta Etelä-Suomen länsiosissa poikkeama jää +0,5-1 asteeseen.

Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna kylmin on joulukuu 2022, jolloin lähes koko Suomessa on 0,5-2 keskimääräistä kylmempää. Vain aivan pohjoisimmassa Suomessa lämpötilat saattavat olla täysin tavanomaisia. Sen sijaan tammikuussa ja helmikuussa 2023 koko Suomessa on tämänhetkisen ennusteen mukaan 2-4 astetta keskimääräistä lämpimämpää ja tavanomaiseen verrattuna kaikkein lämpimintä on Kainuun tienoilla. Maalis- ja huhtikuussa koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Toukokuussakin jatkuu 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi sää, paitsi meren rannikoiden läheisyydessä poikkeama jää +0,5-1 asteeseen.

Kolmen kuukauden jaksojen sademäärät ovat lähellä tavanomaista. Jos jotakin poikkeamaa ilmenee, todennäköisemmin on keskimääräistä sateisempaa kuin vähäsateisempaa. Erityisesti tammi-maaliskuussa suuressa osassa voi olla keskimääräistä suurempia sademääriä. Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna vähäsateisin on joulukuu 2022 ja runsassateisimpia tammikuu ja helmikuu 2023.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n juuri päivitetty ennuste: Suomessa talvi ehkä vähän keskimääräistä lämpimämpi, Lapissa kevättalvella keskimääräistä kylmempää

Tammikuun 2023 alusta maaliskuun loppuun ulottuvalla jaksolla koko Suomessa on leudompaa kuin ajankohdan pitkäaikainen keskiarvo, joskaan todennäköisyys ei ole kovin suuri.

Helmi-huhtikuussa Etelä-Suomessa on edelleen keskimääräistä leudompaa. Sen sijaan Keski-Suomen lämpötilaennuste on täysin tavanomainen ja Pohjois-Suomessa on keskimääräistä kylmempää.

Maalis-toukokuussa koko Suomessa on jälleen keskimääräistä leudompaa, varmimmin Etelä-Suomessa.

Huhti-kesäkuussa keskimääräistä lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa koko Suomessa. Kaikkein varmimmin keskimääräistä lämpimämpää on Itä-Suomessa ja Etelä-Lapissa.

Sademäärät ovat kaikilla kolmen kuukauden jaksoilla melko tavanomaisia. Helmi-huhtikuussa Etelä-Lapissa voi kuitenkin olla keskimääräistä sateisempaa, ja maalis-toukokuussa Itä-Lapissa voi olla keskimääräistä sateisempaa, länsirannikolla keskimääräistä vähäsateisempaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n eilen päivitetty ennuste: Etelä-Suomessa keskimääräistä lämpimämpi talvi ja koko Suomessa keskimääräistä lämpimämpi kevät

Helmi-huhtikuussa Etelä- ja Keski-Suomessa on ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpää, Etelä-Lapissa täysin tavanomaisia lämpötiloja ja Pohjois-Lapissa keskimääräistä kylmempää. Lounaisrannikolla voi olla keskimääräistä kuivempaa ja Itä-Suomessa keskimääräistä sateisempaa.

Maalis-huhtikuussa koko Suomessa Käsivarren Lappia lukuun ottamatta on keskimääräistä lämpimämpää, varmimmin Etelä-Suomessa. Sademäärät ovat tavanomaisia.

Huhti-kesäkuussa koko Suomessa ja itse asiassa koko Euroopassa on ajankohdan pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpää. Sademäärät ovat lähellä tavanomaista, joskin paikoin saattaa olla keskimääräistä sateisempaa.

Myös touko-heinäkuussa koko Suomessa näyttäisi olevan keskimääräistä lämpimämpää, mutta todennäköisyys tälle ei ole yhtä suuri kuin huhti-kesäkuussa. Käsivarren Lapissa on mahdollisuus keskimääräistä sateisempaan säähän, mutta muualla sademäärät ovat tavanomaisia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS: Suomen lopputalvi, kevät ja kesä 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä

Kaikki kolmen kuukauden jaksot helmikuun 2023 alusta syyskuun 2023 loppuun ovat Suomessa 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Suurin poikkeama on Itä-Suomessa. Sademäärät ovat tavanomaisia, paitsi touko-heinäkuussa ja kesä-elokuussa aivan etelärannikolla on pieniä viitteitä keskimääräistä vähäsateisemmasta säästä.

Myös kaikki yksittäiset kuukaudet helmikuusta heinäkuuhun ovat Suomessa 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, paitsi helmi- ja huhtikuussa Käsivarren Lapissa saatetaan jäädä tavanomaisiin lukemiin. Sademäärät ovat tavanomaisia aivan eteläisintä rannikkoa lukuun ottamatta. Siellä voi olla helmikuussa keskimääräistä sateisempaa ja heinäkuussa keskimääräistä kuivempaa.