keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Lokakuu oli viides peräkkäinen globaalisti ennätyslämmin kuukausi ja tästä vuodesta on tulossa koko mittaushistorian lämpimin vuosi

Tänään julkaistujen tietojen mukaan lokakuu 2023 oli maailmanlaajuisesti koko mittaushistorian lämpimin lokakuu ja samalla viides peräkkäinen ennätyslämmin kuukausi. Lokakuu oli 0,85 celsiusastetta lokakuiden 1991–2020 keskiarvoa lämpimämpi, 0,40 astetta edellistä ennätyslämmintä lokakuuta eli vuoden 2019 lokakuuta lämpimämpi ja peräti 1,7 astetta esiteollisen ajan (ilmastotieteessä ajanjakso 1850–1900) lokakuita lämpimämpi.


Lokakuiden 1940–2023 keskimääräiset globaalit lämpötilat verrattuna lokakuiden 1991-2020 keskimääräiseen lämpötilaan (= diagrammin nollataso). Siniset pylväät tarkoittavat keskimääräistä viileämpiä lokakuita ja punaiset pylväät keskimääräistä lämpimämpiä lokakuita. Pitkäaikaisen lämpenemistrendin havaitseminen on tärkeämpää kuin yksittäisten ennätyslämpimien syyskuiden tarkastelu. Data: ERA5. Credit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Tänä vuonna myös tammi-lokakuun ajanjakso on ollut globaalisti koko mittaushistorian lämpimin tammi-lokakuu. Edellisen ennätyslämpimän kalenterivuoden (2016) tammi-lokakuun keskilämpötila ylittyi 0,10 asteella ja esiteollisen ajan tammi-lokakuiden keskilämpötila 1,43 asteella. Näin myös koko vuodesta 2023 on tulossa mittaushistorian lämpimin kalenterivuosi.


Yksittäisten kuukausien globaalit keskilämpötilat vuosina 1940–2023 verrattuna ajanjakson 1991–2020 keskiarvoon (= diagrammin nollataso). Vuosi 2023 on esitetty paksulla kirkkaanpunaisella käyrällä ja edellinen ennätyslämmin kalenterivuosi 2016 paksulla tummanpunaisella käyrällä. Muut vuodet on kuvattu ohuilla käyrillä, joiden värit vaihtuvat vuosikymmenten mukaan. Data: ERA5. Credit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Lokakuussa myös meret olivat jälleen ajankohtaan nähden ennätyslämpimiä. Leveysasteilla 60° S–60° N meriveden keskilämpötila oli 20,79 astetta.

Lähteet

Copernicus: October 2023 - Exceptional temperature anomalies; 2023 virtually certain to be warmest year on record

World Meteorological Organization (WMO): World had warmest October on record

Lue myös nämä

Miksi nyt on globaalisti ennätyksellisen lämmintä?

Pohjois-Atlantti on ollut ennätyslämmin jo yli seitsemän kuukautta peräkkäin

Pohjoisella pallonpuoliskolla jo yli sata päivää peräkkäin ennätyksellisen lämmintä, ja syyskuu jatkoi globaalisti ennätyslämpimien kuukausien sarjaa

Kesä-elokuu oli koko mittaushistorian kuumin kolmen kuukauden jakso

2 kommenttia:

Tulevaisuuden lääkärit kirjoitti...

Hei!
Halusimme vain tulla kehumaan lukio-opetustasi. Sinulla on aivan mieletön tapa opettaa. ❄️

Tunneillasi käsitellyt asiat jäävät esimerkkien ja kuvien kautta lähes väkisinkin mieleen. Emme millään muilla kursseilla ole opppineet asioita yhtä syvällisesti ja hyvin.
Myös tapasi opettaa asiat on kiinnostava ja tehokas. Tätä tehostaa myös toimiva ja erittäin mielenkiintoinen kirjasarja. Sait meidät todella kiinnostumaan biologiasta!🌱

Jatka ehdottomati samaan malliin!

Ps. ☀️Toinen meistä kirjoitti biodiversiteetin parantamisesta maailmalla englannin YO-kokeessa opetustyylisi ja opettamiesi asioiden inspiroimana. Lopputuloksena syntyi lähes täydet pisteet saanut kirjoitelma, joka nosti arvosanan lopulta L:llään. Kiitos avusta!😉

Kiitollisin terveisin jo lääkikseen päässyt oppilaasi ja tulevaisuudessa lääkikseen hakeva oppilaasi!🍂

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Oi, kiitos tuhannesti.

Tämä kommentti pelasti harmaan marraskuisen päiväni.

Toivotan teille molemmille menestystä ja muutenkin ihan kaikkea parasta elämäänne.

Jari