sunnuntai 7. lokakuuta 2007

Säästetään energiaa ja kuuloa

Energiansäästöviikkoa vietetään 8.-14.10.2007. Jos kaikki julkishallinnon tietokoneet olisivat päällä vain niitä käytettäessä, verovaroja säästyisi arvioiden mukaan noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa! Samalla energiankulutus ja saasteiden tuotto vähenisivät. Siis jo suhteellisen pienillä teoilla on valtavia vaikutuksia!

Myös kotitalouksissa voi melko helpostikin säästää kymmeniä tai ääritapauksissa jopa satoja euroja vuodessa järkevällä energian- ja vedenkäytöllä. Hyviä vinkkejä löytyy kodin energiaoppaasta.

Maanantai 8.10. on paitsi Hiljan nimipäivä myös valtakunnallinen hiljaisuuden päivä. Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Latu, Kuulonhuoltoliitto, Ekopsykologian yhdistys Metsänpeitto ja Suomen Akustisen Ekologian Seura haluavat kiinnittää huomiota hiljaisuuden merkitykseen. Tinnitus ja muut korvan vauriot kasvavat vuosi vuodelta nuortenkin keskuudessa. Hiljaisuudesta on tulossa korvaamaton ja katoava "luonnonvara"!

Korva.net kertoo tärkeää asiaa kuulosta, melusta ja kuulonhuollosta. Sivuston erinomaisista linkeistä pääsee helposti etsimään syvällisempääkin tietoa asiasta. Myös koulumme ympäristöekologian kursseilla on tehty mielenkiintoisia melumittauksia esimerkiksi jääkiekko-otteluista, Kouvolan liikennemelusta, yökerhoista, tietokoneen melusta ja ilotulituksen äänenvoimakkuuksista. Joitakin näistä tutkimuksista on myös julkaistu biologian ja maantieteen wikisivullamme.

HAASTE: Haastan kaikki sammuttamaan valot ja elektroniset laitteet (esim. television ja tietokoneen) sekä nauttimaan hämärästä hiljaisuudesta maanantaina 8.10.2007 kello 20.00 vähintään 20 minuutin ajan.

2 kommenttia:

Jani Sourander kirjoitti...

http://sourander.blogspot.com/2007/10/maailmaa-muuttavat-kuvat-sanat-ja-teot.html

Bloggasin vähän aiheesta ja sen ohikin, lue toki

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Terve Jani,

ISOT kiitokset taas kommentistasi. On kiva nähdä, että olet ajatellut näitä asioita, vaikka näkemyksesi onkin aika pessimistinen. Pyöräilevänä lehtikuvaajana olet kuitenkin itse melkein aitiopaikalla vaikuttamassa näihinkin asioihin monella eri tavalla.

Oman mielipiteeni löydät uusimmasta, tänään kirjoittamastani blogijutusta "H potenssiin neljä ja kärpänen Nightwishin konsertissa":

http://biologi-jari.blogspot.com/2007/10/h-potenssiin-nelj-ja-krpnen-nightwishin.html