torstai 12. marraskuuta 2009

Globaali leivänpaahdin


Oheinen taiteilija Franke Jamesin ja CO2 now -saitin luoma maailmanlaajuinen leivänpaahdin on mielestäni hyvä esimerkki havainnollisesta ympäristövalistuksesta. Se kertoo havainnollisesti todellisen tilanteen. Olemme kaikki kuin leivänpaahtimessa, kun fossiilisten polttoaineiden tuottaman hiilidioksidin (ja muiden kasvihuonekaasujen) seurauksena ilmasto lämpenee. Syyskuussa 1989 ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli Mauna Loan observatorion mittausten mukaan 349,83 ppm (parts per million eli miljoonasosaa), nyt syyskuussa 2009 jo 384,78 ppm. Tavoitteeksi on asetettu pitoisuus 350 ppm. Ilmastonmuutosta pitää saada hillittyä ennen kuin kaikki paahdumme!

Kannattaa tutustua myös Franke Jamesin taiteelliseen esitykseen "Green Winter" ilmastonmuutoksen seurauksista. Kohta Kanada ei ehkä enää olekaan lumen ja jääkiekon maa? Franke James on luonut lukuisia upeita visuaalisia esityksiä ilmastonmuutoksesta.

Suomessa ympäristöongelmista kertovaa taidetta luo esimerkiksi Seppo Leinonen, joka piirtää todella hauskoja ja ajattelua herättäviä pilapiirroksia.

Lisää ilmastonmuutoslinkkejä olen koonnut herkkulinkkeihini.

Ei kommentteja: