torstai 5. marraskuuta 2009

Katastrofin ainekset kruunaavat isänpäivän

Eilen TV2:n Dokumenttiprojekti esitti uusintana v. 2008 elokuvateatteriensi-iltansa saaneen ja pääsiäisen 2009 tienoilla televisioonkin ehtineen suomalaisen elokuvan "Katastrofin aineksia" (voitte käydä kurkkaamassa myös leffan trailerin).

Kyseessä on Jonh Websterin omasta perheestään tekemä dokumenttielokuva. Ilmastonmuutoksesta ja muista ympäristöongelmista huolestunut Webster päättää laittaa perheensä vuodeksi öljydieetille, elämään ilman öljystä valmistettuja tuotteita. Webster on huolestunut siitä, että vuosittain maapallolla käytetään noin 31 miljardia barrelia öljyä (1 barreli = 159 litraa). Tämän öljymäärän polttaminen tuottaa kasvihuonekaasuja yhtä paljon kuin metsän palaminen neljä kertaa Ranskan kokoiselta alueelta. Öljyn näkymättömät kasvihuonekaasupäästöt siis vastaavat Ranskan polttamista kolmen kuukauden välein!

Websterin ideana on elää ympäristöä kunnioittaen "keskiluokkaisesta suomalaisesta elämästä tinkimättä". Käytännössä boikotoinnin kohteeksi valikoituvat muovituotteet, joiden valmistukseen kuluu paljon öljyä. Webster perustelee tätä myös sillä, että muovit ovat pitkäikäisiä jätteitä, joiden "puoliintumisaika on satoja tuhansia vuosia". Elämä ilman muovia osoittautuu kuitenkin yllättävän vaikeaksi, kun kaupassa lähes kaikki ostettavat tuotteet on pakattu muoviin. Edes hammastahnaa tai wc-paperia ei voikaan ostaa!

John Websterin perhe (vaimo Anu Webster sekä 5- ja 8-vuotiaat lapset) joutuvat koville. John-isä ryhtyy öljydieetille tunteen palosta, vaimo ja lapset taas rakkaudesta Johniin. John itse on sekä dokumenttielokuvan päähenkilö, ohjaaja, kuvaaja että äänittäjä. Vuoden projektin aikana Tuomo Hutri kuvasi perhettä 15 päivän ajan. Muuten elokuva on John ja Anu Websterin käsikameralla kuvaamaa.

Vaikka John Webster mainitaankin elokuvan ohjaajana, hän vakuuttaa kaikkien kohtausten olevan spontaaneja, suunnittelemattomia ja uusintaotottomia. Dokumentti esitteleekin perheen normaalielämää alkaen isän "hullusta ideasta" ja perheen suhtautumisesta siihen. Kannattaa seurata Anu-äidin ilmeitä ja sarkastisen kyllästyneitä kommentteja John-isän esitellessä aina vain uusia vaatimuksiaan. Ekologisen elämäntavan lisäksi elokuva dokumentoi mainiosti myös parisuhdetta. Huumoria elokuvaan tuovat vanhat arkistopätkät sekä perheen poikien vilpittömät kommentit.

Itseäni elokuvassa häiritsi Johnin keksimä ylilyönti polttaa kaikki kotoa löytyvät muovituotteet. Mitä ekologista haaskausta hävittää käyttökelpoisia tavaroita! Loppujen lopuksi elokuvassa tullaan kuitenkin järkeviin johtopäätöksiin, joiden mukaan keskiluokkaisessa elämäntavassa helpoimpia keinoja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ovat autoilun vähentäminen ja vihreän sähkön käyttäminen.

"Katastrofin aineksia" sai Nordisk Panorama 2008 -gaalassa parhaan pohjoismaisen dokumenttielokuvan kunniamaininnan ja Jussi 2009 -gaalassa parhaan dokumenttielokuvan palkinnon. Jussi-ehdokkaana "Katastrofin aineksia" oli myös parhaan elokuvan ja parhaan käsikirjoituksen kategorioissa.

Itse en pidä "Katastrofin aineksia" elokuvallisesti erityisen huippuna. Parisuhdekuvauksena ja ympäristökeskustelun herättäjänä se mielestäni toimii kuitenkin todella loistavasti. Lisää tietoa elokuvasta voi lukea elokuvan kotisivuilta tai Facebook-sivulta.

"Katastrofin aineksia" tulee uusintana sunnuntaina 8.11.2009 kello 17.20 TV2:lla. Ohjelman voi katsoa myös netistä YLE Areenalla 11.11. kello 22.46 asti. Suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja: