perjantai 6. marraskuuta 2009

PossupäivitysKirjoittelin sikainfluenssasta jo aiemmassa postauksessani. Tässä vain hieman tilannepäivitystä.

Oman kouluni arjessa sikainfluenssa ei vielä juurikaan näy. Jonkin verran opiskelijoita on sairaana, mutta varmuutta sikainfluenssasta ei ole. Kouvolassa on kuitenkin ryhdytty hyvin tehokkaisiin toimiin sikainfluenssan leviämisen estämiseksi. Koulujen vanhempainillat (esim. Kouvolan Lyseon lukion vanhempainilta 19.11. ja Kouvolan iltalukion vanhempainillat ammattilukiolaisille 11.11. ja 18.11.) on peruttu.

Haminan reserviupseerikoulussa on runsaasti sikainfluenssatapauksia. Siitä huolimatta siellä järjestetään tulevana viikonloppuna omaisten päivät.

Kovin eri tavoin siis eri paikoissa suhtaudutaan sikainfluenssan torjuntaan. Pienelläkin epidemian viivyttämisellä olisi kuitenkin sikäli suuri merkitys, että riskiryhmät ehdittäisiin rokottaa ennen suuremman epidemian alkua. Onneksi nyt kuitenkin näyttää siltä, ettei epidemia ainakaan ensimmäisessä aallossa tule aivan niin voimakkaana kuin jossakin vaiheessa pelättiin. Uusimpien arvioiden mukaan ehkä kymmenisen prosenttia väestöstä sairastuu.Sikainfluenssan spatiaalista diffuusiota (leviämistä) maailmalla voi seurata Googlen tai FluTrackerin maailmankartalta. Myös Suomen sikainfluenssatilanteesta ja Euroopan sikainfluenssatilanteesta on omat karttansa.

Influenssan varhaishistoriasta ja Suomen vuosien 1741-1743 influenssasta on erinomainen kirjoitus Arno Forsiuksen influenssahistoriikissa. Espanjantautipandemiasta kirjoittavat tarkkoja ja mielenkiintoisia tietoja sekä Arno Forsius (espanjantauti Lahdessa vuosina 1918-1920) että Eila Linnanmäki (espanjantauti Suomessa ja muualla, otteita yleisönosastokirjoituksista, pakinoista jne.). Vuonna 2005 Eila Linnanmäki julkaisi väitöskirjansa espanjantaudista (influenssapandemia 1918-1920) Suomessa.

Sikainfluenssasta huolimatta toivottelen hyvää isänpäivän viikonloppua! Muistakaa myös Katastrofin ainekset (TV2 8.11. klo 17.20).

1 kommentti:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Possupäivityksen päivitys

Haminan reserviupseerikoulussa noin 250 oppilasta on sairastanut tänä syksynä ja noin 30 sairastaa tällä hetkellä "jotakin kausi-influenssaa".

Omasta mielestäni jotenkin hämmästyttävää on, että viimeiseen asti Puolustusvoimat oli kaikesta huolimatta järjestämässä täksi viikonlopuksi omaistenpäivää sekä lauantaiksi että sunnuntaiksi, kunnes Kymenlaakson sairaanhoitopiirin kehotuksesta omaistenpäivä peruutettiin.