torstai 23. helmikuuta 2012

Suomenkielinen, tieteellinen opas ilmastoskeptismiin ladattavissa ilmaiseksi

Realistinen näkemys maapallon maa-alueiden lämpötilan muutoksesta vuosina 1973-2010. Diagrammin saa suuremmaksi klikkaamalla. Lähde: http://www.skepticalscience.com. Yhdistetty maa- ja merialueiden lämpötilakehitys löytyy tästä linkistä.


Ilmastonmuutokseen epäilevästi suhtautuvien skeptikoiden näkemys maapallon maa-aluiden lämpötilan muutoksesta ("ilmaston viilenemisestä") esitettynä sinisillä viivoilla. Diagrammin saa suuremmaksi klikkaamalla. Lähde: http://www.skepticalscience.com. Yhdistetty maa- ja merialueiden lämpötilakehitys löytyy tästä linkistä.

Suomenkielinen "Tieteellinen opas ilmastoskeptismiin" on nyt ladattavissa ilmaiseksi PDF-muodossa tästä linkistä.

Oppaassa on esitetty selkein kuvin ja tekstein ilmastonmuutoksen todisteet, ihmiskunnan vaikutus ilmastonmuutokseen, arviot ilmastoherkkyydestä, ilmaston lämpenemisen seuraukset jne. Oppaassa on myös runsaasti erittäin havainnollisia diagrammeja. Opas on todella selkeä, yleistajuinen tiivistelmä ilmastonmuutoksesta. Suosittelen!

Lisää hyvää materiaalia löytyy Skeptical Science -sivustolta, jonka teksteistä osa on myös suomennettu. Tältä sivustolta ovat esimerkiksi tässä blogipostauksessani esitetyt diagrammit. Lisää asiaa suomennetuista teksteistä löydät Ilmastotiedosta.

Ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen epäilevästi tai jopa kieltävästi suhtautuvasta ilmastoskeptismistä löydät lisää asiaa Diigosta ja Delicious-herkkulinkeistä.

"Tieteellinen opas ilmastoskeptismiin" pukee asian sanoiksi hyvin:

"Tieteellinen skeptisyys on hyvä asia. Skeptisyys itse asiassa kuuluu tieteen luonteeseen. Aito skeptisyys merkitsee kaiken todistusaineiston huomioonottamista ennen lopullisen johtopäätöksen tekemistä. ‘Ilmastoskeptismiä’ lähemmin tarkastellessamme huomaamme kuitenkin, että todisteita käytetään valikoiden halutun johtopäätöksen perustelemiseksi. Muut todisteet hylätään. Tämä ei ole skeptisyyttä, vaan tieteen ja faktojen ylenkatsomista."

Kannattaa tutustua myös Ilmatieteen laitoksen Ilmasto-oppaaseen ja ilmastonmuutosta havainnollistaviin videoihin.

Ei kommentteja: