tiistai 21. helmikuuta 2012

Ekopaasto ilmastopainon vähentämiseksi alkaa 22.2.2012


Suomen ympäristökeskuksen nettisivuilla kerrotaan seuraavasti:

"Ekopaasto kannustaa pudottamaan ilmastopainoa – kirkko ja Suomen ympäristökeskus kampanjoivat yhdessä vähähiilisten elämäntapojen puolesta

Evankelisluterilainen kirkko, Suomen ympäristökeskus ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto järjestävät tänä vuonna paastonaikaan ekopaaston, jossa kannustetaan suomalaisia muuttamaan omia elämäntapojaan ilmastoystävällisiksi. Ekopaastoa vietetään perinteisenä luterilaisena paastonaikana tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen, 22.2.-8.4.2012.

Paastoviikoilla voi esimerkiksi autoilla vähemmän, jättää lihan ruokalistalta pois, lyhentää suihkussa oloaikaa, sammutella valoja, olla ostamatta kulutustavaroita tai asentaa kännykkäohjattavat termostaatit lämpöpattereihin. Ekopaastoon voi osallistua kampanjan sivustolla osoitteessa ekopaasto.fi. Sivustolla on testi, jonka avulla voi selvittää oman ekopaastoajaluonteensa.

Helsingin piispan Irja Askolan mielestä ekopaasto syntyy luontevasti kirkon ikivanhasta paastoperinteestä, johon kuuluvat ruokavalion keventäminen, oleellisen etsiminen ja oman itsen kriittinen tarkastelu.

'Ympäristöasiat ovat minulle nykyisin syvästi uskosta nouseva kysymys. Minulla ei kristittynä ole oikeutta tuhota luontoa ja käyttää sitä täysin itsekkäästi. Silloin minä vahingoitan jotakin pyhää, jotakin mikä on tarkoitettu säilymään tuleville sukupolville. Ei se ole luotu vain minua varten.'

Kilvoittelu ja solidaarisuus palautettava arkipäivään

Askolan mielestä sanat kilvoittelu ja solidaarisuus täytyy palauttaa museo-osastolta arkipäivään. 'Luovuttaminen ja kyynisyys eivät kuulu kristityn asenteisiin, mutta tuhoa tuovista asioista luopuminen kylläkin. Vaikka emme voi varmasti tietää, ratkeavatko maapallon ongelmat arjen valintojemme avulla, kannattaa ainakin yrittää.'

Askola on yksi kampanjan kymmenestä ekopaastoajasta. Paaston aikana Irja Askola pyrkii vahvistamaan omia perusvalintojaan: julkisten kulkuneuvojen suosimista, kierrätystä, reilun kaupan tuotteiden käyttöä sekä lisäämään kävelyä. Muita ekopaastolupauksen tehneitä ovat kirjailija Kaari Utrio, tähtitieteilijä Esko Valtaoja, sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka, toimitusjohtaja Jaakko Nevanlinna, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, ohjaaja Kalle Holmberg, kansanedustaja Kimmo Tiilikainen, pikajuoksija Johanna Manninen sekä professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Fiksu tuote paastoaa puolestasi

Jyri Seppälän mielestä saatamme helposti siirtää vastuumme ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ajatellen, että se kuuluu kansainvälisiin neuvotteluihin tai kiinalaisille. Kuitenkin jokainen voi tehdä arjessaan hiilijalanjälkeään pienentäviä valintoja esimerkiksi ostamalla kodin energiatehokkuutta lisääviä älysovelluksia.

'Ekopaastoa voi siis toteuttaa myös laittamalla fiksut tuotteet ja palvelut paastoamaan puolestasi. Tällaisella toiminnalla on mahdollisuus lisätä ilmastoystävällisten tuotteiden ja palveluiden kysyntää. Näin kuningaskuluttaja voi tukea kestävän talouden työpaikkojen syntymistä, millä luodaan myös uusia vientimahdollisuuksia', Seppälä sanoo."

Julkaisen tekstin blogissani Suomen ympäristökeskuksen luvalla.


Lue myös nämä:


Vaikeat ekologiset ruokavalinnat

Blog Action Day: Ruoka, ympäristö ja ilmastonmuutos

Paha, pahempi, pullovesi!

Join aamupalalla 90 litraa vettä!

Mitä laitetaan? Yksi kuormittunut maapalloko?

Maapallon terveystarkastus

Maapallon ylikulutuspäivä 27.9.2011

"Ilmastonmuutos on kiinalaisten syytä, ei minun!"

Ei kommentteja: