maanantai 20. huhtikuuta 2015

Anna Abreu, Jenni Haukio, Michael Monroe, Jasper Pääkkönen, Enni Rukajärvi...

Lukiolaiset kysyivät, ketkä ovat suosikkijulkkiksiani. Tieteilijöitä ei saanut valita. Tässä vastaukseni. Arvostan ja ihailen oman alansa rautaisia ammattilaisia, jotka lisäksi käyttävät mainettaan hyvien asioiden edistämiseen. 

Koska itselleni erityisen tärkeitä ovat ympäristö ja eläinten hyvinvointi, valitsen seuraavat viisi viime aikoina aktiivisesti esiintynyttä julkkista suosikeikseni ja esitän heidät aakkosjärjestyksessä.

Anna Abreu

Kuvan © Eläinsuojeluliitto Animalia

Anna Abreu on aiemmin ottanut kantaa turkisteollisuuteen ja toissa viikon keskiviikkona siihen, että Viettelysten saari (Temptation Island Suomi) -ohjelmassa vierailtiin jälleen eläinten kaltoinkohtelusta syytetyssä Hua Hin Safari and Adventure Park -puistossa Thaimaassa. Viettelysten saari -ohjelman tuotantoyhtiötä edustava Joonas Hytönen on nyt myöntänyt virheen ja luvannut muuttaa yhtiön toimintatapoja jatkossa.

Thaimaan epäeettisestä eläinturismista kohuttiin myös helmikuussa, jolloin suomalaiset matkanjärjestäjät mainostivat epäilyttäviä eläinkohteita sosiaalisessa mediassa. Kohun seurauksena syntyi ReilutBlogit-kampanja, johon osallistuin itsekin. Myös Iltalehti uutisoi aiheesta kiitettävän hyvin.

Jenni Haukio

Tasavallan presidentin puoliso ja Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio on kirjoittanut Seura-lehteen hyviä kolumneja sekä tuotantoeläinten hyvinvoinnista että susien suojelusta. Viime viikolla Helsingin Sanomat ja Iltalehti uutisoivat turkistuottajien suuttuneen Haukiolle, joka on kirjoittanut Elisa Aaltolan ja Sami Kedon toimittamaan Eläimet yhteiskunnassa -uutuuskirjaan runon eläinten oikeuksista. Minun mielestäni runo on erinomaisen hyvä ja kuvaava. Sitä paitsi tuo turkistuottajien älähdys on kirjalle lähes parasta mahdollista mainosta.

Michael Monroe

Kuvan © Eläinsuojeluliitto Animalia

Kiitettävän usein myös Michael Monroe on kiinnittänyt huomiota eläinten kohteluun siileistä kissoihin. Muutama viikko sitten Monroe vei The Voice of Finland -kilpailijat tutustumaan eläinhoitolaan. Hän on jopa adoptoinut kissoja Turun eläinhoitolasta ja ollut useiden eläinsuojelukampanjoiden keulakuvana, viimeksi Anna Abreun tavoin Animalian organisoimassa Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanjassa. Arvostan myös tätä polkupyörällä paljon liikkuvan Michael Monroen sitaattia: "Maailmassa on jo nyt liikaa autoja. Voin sanoa suoraan, ettei tarvitse autoa, jos ajaa vain yksin. Kohta koko planeetallamme ei ole puhdasta ilmaa hengittää."

Jasper Pääkkönen

Jasper Pääkkönen on toistuvasti ottanut kantaa kestävän ja vastuullisen kalastuksen sekä vapaiden koskien puolesta. Pari vuotta sitten vuoden kalamieheksikin nimetty Pääkkönen sai esimerkiksi Muonion Lohiviikot rauhoittamaan naaraslohet.

Enni Rukajärvi

Enni Rukajärvi on puolustanut luontoa ensin omissa haastattelukommenteissaan ja myöhemmin myös Pro Kuusamo -yhdistyksen kanssa tehdyllä videolla sekä toissa viikonloppuna näyttävästi startanneen uuden Protect Our Winters Finland -yhdistyksen yhtenä tärkeimmistä keulakuvista. Olympiahopeaa voitettuaan Rukajärvi toivoi Kuusamon kunnalta lahjaksi vain luonnon säilyttämistä puhtaana, ei kaivoksia. Enni Rukajärvestä kirjoittelin enemmän jo viime viikolla.

Ulkomaalaisista julkkiksista arvostan esimerkiksi ekomatkailun ja muovittoman maailman puolesta puhuvaa Alison Tealia. Seuraan mielelläni myös teatteria tai musiikkiesityksiä, joissa otetaan kantaa tärkeisiin ympäristöasioihin.

Lue blogistani myös seuraavista arvostamistani henkilöistä

-Elisa Aaltola
-Risto Isomäki
-Matti Leinonen
-Eveliina Lundqvist
-Enni Rukajärvi
-Leo Stranius
-Alison Teal
-Pasi Toiviainen

Ei kommentteja: