maanantai 27. huhtikuuta 2015

Ilmastonmuutos vaikuttaa yhä voimakkaammin sään ääri-ilmiöihin

Kuvan © Rafael Ben-Ari - Fotolia

Ihmiskunnan toimista johtuva ilmastonmuutos vaikuttaa jo nykyään 75 prosenttiin kuumuuden ääri-ilmiöistä (erityisen kuumista päivistä) ja 18 prosenttiin vesi- ja lumisateen ääri-ilmiöistä, kun tarkastellaan "kohtalaisia" ääri-ilmiöitä, joiden esiintymistodennäköisyys nykyisissä oloissa on yhtenä päivänä tuhannesta. Tämä tänään Nature Climate Change -lehdessä julkaistu tutkimustulos varoittaakin siitä, että tulevaisuuden lämpeneminen voi rajusti lisätä tällaisia ääri-ilmiöitä.

Sveitsiläinen ilmastotieteilijä Erich Fischer toteaa seuraavasti: "Ilmastonmuutos ei 'aiheuta' yhtäkään yksittäistä sääilmiötä deterministisessä (syy-seuraussuhde) mielessä. Lämpimämpi ja kosteampi ilmakehä kuitenkin selvästi suosii toistuvampia kuumuuden ja kosteuden ääri-ilmiöitä."

Toistaiseksi maapallon keskilämpötila on noussut 0,85 celsiusastetta teollisen vallankumouksen jälkeen. Jos maapallo lämpenee kahdella asteella esiteollisesta ajasta, ihmiskunnan aiheuttama ilmastonmuutos vaikuttaa tutkimuksen mukaan 96 prosenttiin kuumuuden ääri-ilmiöistä ja 40 prosenttiin vesi- ja lumisateen ääri-ilmiöistä.

Kahdella asteella lämmenneessä maailmassa päivittäisen kuumuuden äärilämpötilan saavuttaminen on kaksi kertaa niin todennäköinen kuin 1,5 asteella lämmenneessä maailmassa ja viisi kertaa niin todennäköinen kuin nykyisissä olosuhteissa. Mitä harvinaisemmasta ja voimakkaammasta ääri-ilmiöstä on kyse, sitä enemmän ilmastonmuutos vaikuttaa siihen.

On syytä huomata, että tutkimuksessa käytettyyn mallinnukseen liittyy monia epävarmuuksia. Tutkimus kuitenkin antaa muistutuksen siitä, että ilmastonmuutoksella voi olla huomattavia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Lähde

Nature (News): Global warming brews weird weather, 27 April 2015

Lue myös nämä

Ennätyskuumat kuukaudet lisääntyneet globaalisti

Onko ilmastonmuutos lisännyt kuumien kesien todennäköisyyden kymmenkertaiseksi vain kymmenessä vuodessa ja tuntuvatko vuoden 2003 kaltaiset hellekesät vuosisadan lopulla jo viileiltä?

Ilmastonmuutos lisännyt korkeita lämpötiloja maapallolla viime vuosina

Lisääntyykö vai väheneekö kuolleisuus Isossa-Britanniassa ilmastonmuutoksen myötä?

Ilmastonmuutos: Victorian osavaltiossa Australiassa korkeiden lämpötilojen todennäköisyys viisinkertaistunut

3 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Vuosi 2014 oli Keski-Englannissa vuodesta 1659 alkavan mittaushistorian (maailman pisin lämpötilamittaussarja) lämpimin. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiskunnan aiheuttama ilmastonmuutos on lisännyt tällaisen ennätyslämpimän vuoden todennäköisyyden 90 prosentin luotettavuudella ainakin 13-kertaiseksi. Lähde: Environmental Research Letters 1.5.2015

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Juuri julkaistun Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan jäätalvi päättyi Suomen merialueilla aikaisemmin koskaan ennen mittaushistoriassa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tällä viikolla julkaistu uusi tutkimus yhdistää entistä selvemmin ilmastonmuutoksen Sandy-hurrikaaniin ja muihin sään ääri-ilmiöihin.