maanantai 9. marraskuuta 2015

Tänä vuonna maapallo on ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa yli asteen lämpimämpi kuin esiteollisella ajalla

Tänä vuonna maapallo ylittää lämpenemisessä ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana "maagisen" yhden asteen rajan verrattuna esiteolliseen aikaan. Tähän vaikuttavat El Niño -ilmiö ja ihmiskunnan aiheuttama ilmastonmuutos yhdessä.


Kuvan © blueringmedia - Fotolia

Tänään julkaistujen tietojen mukaan brittiläisen ilmatieteen laitoksen (Met Office) ja Itä-Anglian yliopiston ilmastontutkimusyksikön (The Climate Research Unit at the University of East Anglia) ylläpitämä HadCRUT-aineisto osoittaa tammi-syyskuussa 2015 maapallon keskilämpötilan olleen 1,02 °C (±0,11 °C) yli esiteollisen ajan.

Tässä esiteollisen ajan lämpötilaksi on valittu vuosien 1850-1900 maailmanlaajuinen keskiarvo. Todellisuudessa teollinen vallankumous ja fossiilisten polttoaineiden käyttäminen tietysti alkoivat jo 1750-luvulla, mutta tuon ajan lämpötiloista ei ole olemassa yhtä kattavaa aineistoa.

Brittiläisen ilmatieteen laitoksen Hadley-ilmastontutkimuskeskuksen johtaja Stephen Belcher toteaa: "Tänä vuonna trooppisella Tyynellämerellä on kehittynyt voimakas El Niño, mikä vaikuttaa tämän vuoden globaaleihin lämpötiloihin. Meillä on kuitenkin ollut samanlaisia luonnonilmiöitä aiemminkin, mutta silti tämä on ensimmäinen vuosi, jolloin saavutamme yhden asteen rajan. Se on selvä osoitus siitä, että nimenomaan ihmiskunnan vaikutus muuttaa ilmastoa ennen näkemättömään suuntaan."

Peter Stott täydentää: "Tämä vuosi on merkittävä ensimmäisenä rajapyykin ylittäjänä, mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että jokainen vuosi tästä eteenpäin ylittää esiteollisen tason vähintään asteella, sillä luontaisella vaihtelulla on merkittävä rooli yksittäisen vuoden lämpötilojen säätelyssä. Kun maailman lämpeneminen tulevina vuosikymmeninä jatkuu, yhä useammat vuodet kuitenkin tulevat ylittämään yhden asteen rajan ja lopulta siitä tulee uusi normaali."

Hiilidioksidipäästöt eivät vaikuta globaaliin lämpötilaan välittömästi. Lopullisen lämpenemisen määräävät hiilidioksidipäästöjen kumulatiiviset vaikutukset. Arvioiden mukaan hiilidioksidia voidaan päästää kaikkiaan noin 2 900 gigatonnia, mikäli maapallon lämpeneminen halutaan yli 66 prosentin todennäköisyydellä rajoittaa alle kahteen asteeseen. Vuoteen 2014 mennessä hiilidioksidipäästöjä oli tullut jo noin 2 000 gigatonnia, joten korkeintaan kahden asteen lämpenemiseen tähtäävistä päästöistä on tuotettu jo kaksi kolmasosaa. Nämä aiheutetut päästöt tulevat vielä lisäämään lämpenemistä myös tulevaisuudessa. Tutkijoiden mukaan maapallon lämpenemisen rajoittaminen kahteen asteeseen on yhä mahdollista, mutta tämä vaatisi nopeita päästöleikkauksia.

Lähteet

Met Office: Global temperatures set to reach 1 °C marker for first time

Matt McGrath (BBC News): Warming set to breach 1C threshold

Lue myös nämä

Merkillinen marraskuu: Lämpöennätykset uusiksi meillä ja muualla

Syyskuu ja vuosi 2015 ennätyslämpimiä lähes kaikilla mittareilla: 136-vuotisen mittaushistorian kymmenestä anomalialtaan lämpimimmästä kuukaudesta peräti kuusi tänä vuonna!

Maapallon lämpötilahistoria 1880-2014: Jos olet alle 38-vuotias, et ole elänyt yhtäkään 1900-luvun keskiarvoa viileämpää vuotta

Ilmastonmuutos vaikuttaa yhä voimakkaammin sään ääri-ilmiöihin

Onko ilmastonmuutos lisännyt kuumien kesien todennäköisyyden kymmenkertaiseksi vain kymmenessä vuodessa ja tuntuvatko vuoden 2003 kaltaiset hellekesät vuosisadan lopulla jo viileiltä?

Ilmastonmuutos vaikutti ilmeisesti merkittävästi: Vuosi 2014 Euroopassa lämpimin ainakin 500 vuoteen

1 kommentti:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Omassa analyysissaan Nasan tilastoja tutkinut Greg Laden toteaa lokakuun 2015 olleen koko mittaushistorian kaikista kuukausista lämpimin, 1,04 astetta lämpimämpi kuin vuosien 1951-1980 keskiarvo. Kannattaa huomata, että tässä vertailukohtana on siis jo esiteollisesta ajasta lämmennyt ajanjakso 1951-1980, ei esiteollinen aika.