tiistai 3. marraskuuta 2015

Australiassa lokakuussa useita koko mittaushistorian lämpöennätyksiä

Koala eli pussikarhu. Kuvan © robert cicchetti - Fotolia


Australiassa lokakuun 2015 valtakunnalliset maksimilämpötilojen keskiarvot ja myös minimilämpötilojen keskiarvot olivat mittaushistorian korkeimmat. Maksimilämpötiloissa anomalia eli poikkeama verrattuna tavanomaisen (pitkäaikaiseen lokakuiden keskiarvoon 1961-1990) oli 3,44 celsiusastetta (edellinen lokakuun ennätys 2,76 astetta vuodelta 2014) ja minimilämpötiloissa 2,34 astetta (edellinen lokakuun ennätys 1,64 astetta vuodelta 1988).

Valtakunnallinen keskilämpötilan anomalia oli 2,89 astetta, mikä on Australian mittaushistorian suurin minkään kuukauden anomalia. Edellinen lokakuun ennätys oli 2,14 astetta vuodelta 1988 ja kaikkien kuukausien ennätys 2,75 astetta syyskuulta 2013. Myös maksimilämpötilojen poikkeama tavanomaisesta oli suurempi kuin minkään aiemman kuukauden aikana koko mittaushistoriassa. Tässäkin edellinen ennätys (anomalia 3,41 astetta) oli syyskuulta 2013.

Suurella mantereella vaihtelutkin ovat suuria. Lokakuu korkein lämpötila oli 44,6 astetta ja alhaisin -6,4 astetta. Korkein yön minimilämpötila oli 29,3 astetta.

Lähde

Australian Government, Bureau of Meteorology: Australia in October 2015

Lue myös tämä

Sääennätysten lokakuu Suomessa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa

2 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Trooppinen sykloni Chapala rantautui aamuyöllä Jemeniin 1. luokan hirmumyrskynä, mutta se toki vaimenee nopeasti maalle edetessään. Erittäin historiallista on kuitenkin se, että Chapala on Jemenin koko havaintohistorian ensimmäinen varsinainen trooppinen sykloni (kansainvälisissä uutisissa käytetty nimeä hurrikaani, vaikkei kyseessä ole varsinainen hurrikaanien esiintymisalue). Pienempiä myrskyjä siellä on toki ollut ennenkin. Pahimpien ennusteiden mukaan Chapala tuo Jemeniin kahdessa vuorokaudessa yhtä paljon sadetta kuin siellä normaalisti sataa kymmenessä vuodessa!

Vasta lokakuun lopulla näimme uutisista tiettävästi havaintohistorian voimakkaimman läntisellä pallonpuoliskolla syntyneen trooppisen hirmumyrskyn nimeltään Patricia, joka iskeytyi Meksikon länsirannikolle. Elämme siis säähistoriassa todella mielenkiintoisia aikoja, mihin osaltaan vaikuttaa meneillään ole voimakas El Niño -ilmiö.

Lähteet ja lisätietoja:

Cyclone Chapala in the Arabian Sea Likely to Be Rare, Destructive Landfall in Yemen

Cyclone Chapala will dump 10 years' worth of rain on Yemen in just 2 days

Chapala Look to Be First Hurricane on Record to Hit Yemen

Patricia – miten syntyy maailman voimakkain hurrikaani?

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Jo toinen trooppinen sykloni, hirmumyrsky Megh, on tällä viikolla iskenyt Jemeniin, jossa vastaavia myrskyjä ei ole havaittu ainakaan noin 40 vuoteen.

Lähteet ja lisätietoja:

Jo toinen sykloni iski Jemeniin viikon aikana – "Todella poikkeuksellista"

Panic as Yemen's Socotra hit by new cyclone