lauantai 28. tammikuuta 2017

Reaaliaikainen maailman ilmansaastekartta: Tällä hetkellä ilmansaasteiden terveysvaikutus vastaa Puolassa jopa seitsemän ja Kiinassa kuudentoista savukkeen polttamista vuorokaudessa

Pienhiukkaspitoisuus 22 mikrogrammaa kuutiometrissä vastaa terveysvaikutuksiltaan likimain yhtä savuketta vuorokaudessa.
Credit: Berkeley Earth.

Ilmansaasteista haitallisimpia ovat halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin kokoiset pienhiukkaset (PM2.5). Nämä pienhiukkaset voivat kulkeutua hengitysilman mukana syvälle keuhkoihin ja edelleen verenkiertoon, jolloin ne voivat aiheuttaa tai pahentaa keuhkosyöpää, astmaa, sydänkohtauksia ja aivohalvauksia.

Pienhiukkaspitoisuus 22 mikrogrammaa kuutiometrissä vastaa terveysvaikutuksiltaan likimain yhtä savuketta vuorokaudessa (mikäli saastetilanne jatkuu samanlaisena koko vuorokauden ja mikäli henkilö hengittää koko vuorokauden näin saastunutta ilmaa). Vaikutusta toki pienentää merkittävästi se, että sisäilma on yleensä huomattavasti puhtaampaa.

Usein ilmansaatetilanne on pahimmillaan talvella, jolloin lämmitykseen käytetään paljon polttoaineita. Myös jotkin uusiutuvat energialähteet (puu, biomassa) tuottavat ilmansaasteita. Tilannetta pahentaa vielä se, jos pakkasella inversio eli ilman kerrostuminen pitää saasteet lähellä maanpintaa.

Reaaliaikaisen PM2.5-kartan voi katsoa tästä linkistä (harmaina näkyviltä alueilta ei ole saatavissa julkisia tuntikohtaisia ilmanlaatutietoja):

Berkeley Earth - Real-time Map of Air Pollution

Kun hiirtä liikuttaa kartan päällä, kartan vasemmassa ylänurkassa näkyvät kyseisen paikan tarkemmat tiedot. Tiedoista voi laskea, kuinka monen päivittäisen savukkeen polttamista ilmansaastetilanne sillä hetkellä vastaa: konsentraatio (Conc.) 22 mikrogrammaa kuutiometrissä vastaa yhtä savuketta vuorokaudessa.

Kannattaa katsoa myös muita ilmanlaatukarttoja:

Ilmanlaatuportaali - Ilmanlaatu nyt Suomessa

Plume Air Report (sivun alalaidassa suorat linkit kaupunkikohtaisiin tietoihin, esimerkiksi Beijing)

Air Pollution in the World - Real-time Air Quality Index (AQI) (lisätietoja kartasta)

Air Pollution in World: Real-time Air Quality Index Visual Map

Air Quality and Pollution in India

Lue myös tämä

Saastuneen kaupunki-ilman hengittäminen voi vastata useiden savukkeiden polttamista päivässä

Ei kommentteja: