maanantai 6. maaliskuuta 2017

Uusi sienisääskilaji nimettiin Nightwishin Tuomas Holopaisen mukaan

Sciophila holopaineni -sienisääskeä on toistaiseksi löydetty vain Savukoskelta Törmäojan Natura-alueelta ja Venäjän Karjalasta Vienanmeren läheltä (merkitty punaisilla ympyröillä). Boletina norokorpii -lajia puolestaan on toistaiseksi tavattu vain Ylitorniolta (merkitty punaisella kolmiolla). Credit: Salmela J, Kolcsár L (2017) New and poorly known Palaearctic fungus gnats (Diptera, Sciaroidea). Biodiversity Data Journal 5: e11760. License: Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

Viikko sitten kirjoitin siitä, kuinka suomalaiset jääkiekkomaalivahti Tuukka Rask ja biologi Ilkka Hanski ovat saaneet nimensä tieteellisiin lajinimiin. Nyt sama kunnia tuli Nightwish-yhtyeen Tuomas Holopaiselle ja biologi Yrjö Norokorvelle, kun uudet sienisääskilajit nimettiin heidän mukaansa nimillä Sciophila holopaineni ja Boletina norokorpii.

Uusien nimien taustalla on sienisääskilajeja tutkinut Metsähallituksen suojelubiologi Jukka Salmela. Hänen ehdotuksensa Holopaisen mukaan nimetyn lajin suomalaiseksi nimeksi on tuomaanvarjokainen.

Nightwish-yhtye on kunnostautunut luonnon monimuotoisuuden esiintuomisessa, sillä Endless Forms Most Beautiful -levyn teemana on evoluutio.

Lähteet

Salmela J, Kolcsár L (2017) New and poorly known Palaearctic fungus gnats (Diptera, Sciaroidea). Biodiversity Data Journal 5: e11760.

Luontoon.fi: Varjojen hyönteinen sai nimen Nightwishin Tuomas Holopaisen mukaan

Lue myös nämä

Maailman oudoimmat kasvien ja eläinten lajinimet

Jälleen uusi hämähäkkilaji nimettiin Harry Potterin mukaan

Kolmetoista Tähtien sota -elokuvien mukaan nimettyä oikeaa eliölajia

Jääkiekon MM-kilpailujen tietokilpailukysymys: Kuka suomalainen jääkiekkoilija on saanut nimensä hyönteisten tieteellisiin lajinimiin?

Ei kommentteja: