perjantai 24. tammikuuta 2020

Vähälumiset talvet ovat yleistyneet Kouvolassakin

Lumisumma Kouvolan Anjalassa vuosina 1960-2019. Punainen käyrä esittää yksittäisten vuosien lumisummat, punainen viiva lineaarisen trendin ja musta käyrä kymmenen vuoden liukuvan keskiarvon. Diagrammin saa suuremmaksi klikkaamalla sen päältä. Lähde: Mika Rantanen.

Lumisumma tarkoittaa päivittäisten lumensyvyyksien summaa talven ajalta. Lumisummaa laskettaessa otetaan huomioon yksi lumensyvyyden mittaustulos vuorokaudessa (aamulla kello 06 UTC). Lumisumma ei siis ole sama asia kuin sataneen lumen määrä, vaan lumisumma mittaa lumipeitteen paksuutta ja lumen pysyvyyttä, koska osa sataneesta lumesta sulaa jo talven aikana. Lumisumma havainnollistaakin hyvin sitä, kuinka runsaslumisena ihmiset talven kokevat.

Kouvolan Utissa lunta on ollut tämän tammikuun aikana toistaiseksi vain kolmena päivänä: 6. tammikuuta 3 cm, 23. tammikuuta 2 cm ja 24. tammikuuta 4 cm. Anjalasta samojen päivien lukemat ovat 4 cm, 2 cm ja 3 cm.

Erityisesti Etelä-Suomessa lumisumma vaihtelee hyvin paljon vuodesta toiseen, koska ilmavirtausten suunta ja talven suursäätila (esimerkiksi NAO) vaikuttavat suuresti talvien kylmyyteen ja lumisuuteen. Siksi yksittäisen lumitalven - olkoonpa se lumeton tai luminen - perusteella ei kannata tehdä mitään johtopäätöksiä ilmastonmuutoksesta.

Pitkäaikainen lumisumman pienenemistrendi kuitenkin todistaa ilmastonmuutosta Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemestä on vuodesta 1912 alkava tilastollisesti merkitsevä havaintosarja, jonka mukaan lumisumma on pudonnut mittaushistorian aikana alle puoleen. Sen sijaan Lapissa kosteat länsituulet voivat jopa lisätä lumisummaa niin pitkään, kunnes Lapinkin talvet lämpenevät riittävän paljon.

Lue myös nämä

Kouvolassa mittaushistorian lämpimin tammikuun päivä eikä vieläkään lunta

Jouluaaton lumensyvyys Kouvolassa

Vuorokauden lumisade-ennätys

Tien ympärillä jopa 20 metriä korkeat lumivallit!


3 kommenttia:

Aarne Hagman kirjoitti...

Tervehdys!
Liitän näitä sinun hyviä artikkelejasi tänne:
http://aarnehagman.fi/ilmastonmuutos-ajankohtaista-ja-nettilahteita/

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Mukavaa, että jäljistäni ja jätöksistäni on hyötyä. Tässä vielä tuo
linkki ”Ilmastonmuutos: Ajankohtaista ja nettilähteitä” toimivassa muodossa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kouvolan Sanomissa oli tänään (26.1.2020) asiantuntijahaastatteluihin perustuen hyvä vertaus: "Joensuussa koetaan tällä vuosikymmenellä talvia, jollaisia Lahdessa oli 1980-luvulla. Helsingin ilmasto muistuttaa jo 1980-luvun Tallinnaa, Kuopio Tamperetta 40 vuoden takaa. Neljässäkymmenessä vuodessa talvet ovat siirtyneet 300 kilometriä pohjoiseen. Mikäli päästöjä ei onnistuta merkittävästi vähentämään, pääkaupunkiseudun talvet voivat muuttua vuoteen 2050 mennessä samankaltaisiksi kuin Etelä-Baltiassa on nyt. Vuosisadan lopulla Oulussa saatetaan nähdä sellaisia talvia kuin tällä hetkellä on lounaisessa sisämaassa. Etelä-Suomi muistuttaa mahdollisesti silloin jo Keski-Eurooppaa."