sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Talven 2021-2022 sää Suomessa

Olen kerännyt luettavaksenne yhdeksän kansainvälisen tutkimuslaitoksen vuodenaikaisennusteet Suomen talven 2021-2022 säästä. Ennusteet ovat yksimielisiä siitä, että talvi tulee olemaan tavanomainen tai keskimääräistä lämpimämpi. Yksikään ennuste ei ennakoi keskimääräistä kylmempää talvea. Useissa ennusteissa varsinkin lopputalvi vaikuttaa tavanomaista lämpimämmältä. Tämä ei kuitenkaan sulje pois ajoittaisten kireiden pakkasjaksojen mahdollisuutta. Kaiken kaikkiaan vuodenaikaisennusteet ovat nykytietämyksellä vielä kokeiluasteella, joten ennusteisiin ei kannata luottaa liikaa. Esimerkiksi kesä 2021 oli Suomessa poikkeuksellisen lämmin, mutta vuodenaikaisennusteet ennustivat toukokuussa vain hiukan keskimääräistä lämpimämpää kesää. 

Huom.! Päivitän ennusteita pitkin talvea tämän blogipostauksen kommentteihin.
 
Talvinen Salla. Kuvat: Jari Kolehmainen.


IRI: Täysin tavanomainen talvi

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society, Earth Institute, Columbia University) tällä viikolla päivittämän ennusteen mukaan Etelä- ja Itä-Suomessa on marraskuun 2021 alusta tammikuun 2022 loppuun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpää. Sen sijaan Länsi- ja Pohjois-Suomen lämpötilat näyttävät olevan täysin tavanomaisia.

Joulu-helmikuussa lähes koko Suomen lämpötilat ovat tavanomaisia. Lähinnä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tienoilla on pieniä viitteitä keskimääräistä lämpimämmästä säästä.

Tammi-maaliskuussa 2022 koko Suomen lämpötilat ovat tavanomaisia. Pohjois-Euroopassa on manneralueilla yleensäkin pikemminkin keskimääräistä kylmempää kuin keskimääräistä lämpimämpää. Sen sijaan Huippuvuorilla ja Grönlannissa on keskimääräistä lämpimämpää.

Helmi-huhtikuussa Suomen lämpötilat ovat edelleen tavanomaisia, paitsi pohjoisimmassa Lapissa voi olla jopa keskimääräistä kylmempää.

Sademäärät ovat kaikilla ennustejaksoilla tavanomaisia, joskin helmi-huhtikuussa Kainuun tienoilla saattaa olla keskimääräistä vähäsateisempaa. 

ECMWF: 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpi ja sademääriltään tavanomainen talvi

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) sanoo lokakuun alussa julkaisemassaan ennusteessa, että marraskuun 2021 alusta tammikuun 2022 loppuun ulottuvalla jaksolla Etelä-Suomen lämpötilat ovat 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, Keski- ja Pohjois-Suomen lämpötilat 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Sama tilanne jatkuu joulu-helmikuussa. Sen sijaan tammi-maaliskuussa koko Suomessa on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Talven sademäärät ovat Suomessa tavanomaisia. Vähän keskimääräistä sateisempaa voi olla Koillis-Lapissa joulu-helmikuussa ja Pohjanlahden rannikolla sekä Kainuun tienoilla tammi-maaliskuussa.

ECMWF:n ennustetta on analysoitu Copernicuksen sivulla ja Ilmatieteen laitoksen sivulla, jossa on luettavissa myös tarkempi kuukausiennuste.

NOAA/NWS: Tavanomaisen talven jälkeen keskimääräistä lämpimämpi kevät

Yhdysvaltaisen NOAA/NWS:n juuri julkaisemassa ennusteessa ensimmäiset kolmen kuukauden jaksot (marras-tammikuu, joulu-helmikuu) ovat Suomessa lämpötiloiltaan täysin tavanomaisia. Sen sijaan tammi-maaliskuussa ja helmi-huhtikuussa lähes koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Vain Länsi-Suomessa poikkeama jää tammi-maaliskuussa +0,5-1 asteeseen. Maalis-toukokuussa suurimmassa osassa Suomea on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää ja lähinnä vain Länsi-Lapissa poikkeama jää +0,5-1 asteeseen. Huhti-kesäkuussa Suomessa on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää, paitsi Pohjanlahden rannikolla jäädään täysin tavanomaisiin lämpötiloihin.

Marraskuun 2021 alusta huhtikuun 2022 loppuun ulottuvalla jaksolla yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna lämpimin on maaliskuu, jolloin koko Suomessa on hyvin alustavan ennusteen mukaan vähintään 1-2 astetta lämpimämpää kuin maaliskuussa keskimäärin pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Myös helmikuu ja huhtikuu ovat koko Suomessa lauhoja, 0,5-2 astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon. Tavanomaiseen verrattuna kylmin kuukausi on joulukuu, jolloin koko Suomen lämpötilat pysyvät keskimäärin pitkäaikaisten keskiarvojen tuntumassa. Marraskuussa ja tammikuussa voi olla paikoin, lähinnä Etelä-Suomen joissakin osissa, 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Mikään ennustetuista kolmen kuukauden jaksoista ei näytä sademääriltään selvästi tavanomaisesta poikkeavalta. Jos jotakin poikkeamaa näkyy, paikoin voi olla vähän keskimääräistä sateisempaa.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan yksittäisistä kuukausista pitkän aikavälin keskiarvoihin verrattuna sateisin on joulukuu, jolloin Etelä-Suomessa voi olla vähän keskimääräistä sateisempaa. Tavanomaiseen verrattuna kuivimmalta vaikuttaa huhtikuu, jolloin Etelä-Suomessa voi olla vähän keskimääräistä kuivempaa-

NOAA/NWS:n ennusteet päivittyvät jatkuvasti edellä oleviin linkkeihin.

Britannian ilmatieteen laitos: Varsinkin Etelä-Suomessa lämmin ja sateinen talvi

Britannian ilmatieteen laitoksen (Met Office) ennusteessa kaikki kolmen kuukauden jaksot (marras-tammikuu, joulu-helmikuu, tammi-maaliskuu) näyttävät Etelä- ja Keski-Suomessa 1-2 astetta ajankohdan pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämmiltä. Sen sijaan Lapissa on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää tai joulu-helmikuussa täysin tavanomaisia lukemia. Kaikki kolmen kuukauden jaksot ovat vähän keskimääräistä sateisempia, aluksi Pohjois-Suomessa ja myöhemmin talvella Etelä-Suomessa.

Ranskan ilmatieteen laitos: Koko Suomessa vähän keskimääräistä lämpimämpi ja sademääriltään tavanomainen talvi

Ranskan ilmatieteen laitoksen (Meteo France) mukaan marras-tammikuu on Suomessa melko tavanomainen, joskin Etelä-Suomessa voi olla 0-0,5 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Aivan Suomen itärajalla ja sen itäpuolella on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämmän sään alue. Joulu-helmikuussa ja tammi-maaliskuussa on koko Suomessa 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärät ovat Suomessa kaikilla ennustejaksoilla tavanomaisia, mutta marras-tammikuussa aivan Suomen etelä- ja itäpuolella näyttäisi olevan keskimääräistä sateisempaa.

Italian ilmatieteen laitos: Lähes koko Suomessa vähän keskimääräistä lämpimämpi ja sademääriltään tavanomainen talvi 

Italian ilmatieteen laitoksen (CMCC) mukaan Suomen marras-tammikuu on lämpötiloiltaan tavanomainen, joskin Kainuun ja Pohjois-Karjalan tienoilla on viitteitä 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämmästä säästä. Joulu-helmikuussa koko Suomessa aivan eteläisimpiä ja pohjoisimpia osia lukuun ottamatta on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Tammi-maaliskuussa koko Suomessa on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää, Suomen vyötäröllä ja Kaakkois-Suomessa enemmänkin. Sademäärät ovat tavanomaisia kaikilla ennustejaksoilla.

Saksan ilmatieteen laitos: Koko Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi talvi

Saksan ilmatieteen laitoksen (DWD) ennusteessa aivan koko Suomi on kaikilla kolmen kuukauden jaksoilla (marras-tammikuu, joulu-helmikuu, tammi-maaliskuu) selvästi 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämmän sään alueella. Sademäärät voivat olla vähän keskimääräistä runsaampia, varsinkin joulu-helmikuussa.

Copernicus Climate Change Service: Koko Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi ja sademääriltään tavanomainen talvi

Eurooppalaisen Copernicus Climate Change Servicen tuottama eri säämallien (ECMWF, brittiläinen Met Office, ranskalainen Météo France, italialainen CMCC ja saksalainen DWD) ennusteiden yhdistelmä on katsottavissa Copernicuksen sivuilla kohdassa "C3S multi-system T2m".

Tämän yhdistelmäennusteen mukaan marras-tammikuu on koko Suomessa 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Joulu-helmikuussa ja tammi-maaliskuussa suuressa osassa Suomea on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää, mutta rannikoilla ja isossa osassa Lappia poikkeama voi jäädä 0,5-1 asteeseen. Sademäärät ovat täysin tavanomaisia kaikilla ennustejaksoilla.

Japanin ilmatieteen laitos: Keskimääräistä lämpimämpi loppusyksy ja alkutalvi

Japanin ilmatieteen laitos ennustaa, että marraskuun alusta tammikuun loppuun ulottuvalla jaksolla koko Suomen lämpötilat ovat keskimääräistä korkeampia, varmimmin Pohjois-Suomessa. Etelä-Suomessa voi olla vähän pitkäaikaisia keskiarvoja kuivempaa, muualla sateisempaa.

Lue tästä jouluaaton sää, mutta älä usko sitä!

Yhdysvaltalainen AccuWeather julkaisee Suomeenkin tietokoneen mallintamia päiväkohtaisia ennusteita 90 vuorokaudeksi ja Metcheck superpitkän sääennusteen puoleksi vuodeksi. Kuriositeettina mainittakoon, että AccuWeather ennustaa tällä hetkellä Helsinkiin jouluaatoksi puolipilvistä +1 asteen säätä. Sen sijaan Metcheckin ennuste näyttää pikkupakkasta ja heikkoa lumisadetta. Näin pitkät päiväkohtaiset ennusteet ovat kuitenkin todellisuudessa täysin epäluotettavia, vaikka periaatteessa säämallien ajoa tietokoneella voidaan jatkaa vaikka kuinka pitkälle ajalle.

Jo muutaman viikon ennusteet ovat todellisuudessa hyvin epävarmoja, käyttöarvoltaan lähellä nollaa. Vaikka pitkän aikavälin säätä (esimerkiksi kolmea kuukautta) onkin mahdollista jossakin määrin ennustaa, malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päiväkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava. Joskus tällaisista ennusteista onkin käytetty nimitystä "meteorologinen syöpä".

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartosen mukaan Suomessa säätyyppi pystytään ennustamaan kohtuullisen luotettavasti 6-10 vuorokautta, lämpötila 4-7 vuorokautta, matalapaineiden ja sadealueiden reitti 3-5 vuorokautta, tuulet 2-3 vuorokautta ja sademäärät sekä sateiden tarkat reitit 0-2 vuorokautta etukäteen. Yli kymmenen vuorokauden ajalle ei voi tehdä vain yhtä ennustetta, vaan saadaan useampia erilaisia ennusteita. Ilmakehän kaoottisuus estänee tulevaisuudessakin yli 14-21 vuorokauden päiväkohtaiset ennusteet. Lämpötilaennusteet ovat sade-ennusteita luotettavampia.

Vuodenaikaisennusteissa (esimerkiksi koko talven sääennuste) ei ennustetakaan yksittäisiä sääilmiöitä, esimerkiksi ensilumen satamisen ajankohtaa, vaan ainoastaan pitkän aikavälin (yleensä kolmen kuukauden jakso) poikkeamia verrattuna tavanomaiseen. Vertailukohtana on aina useilta vuosilta (yleensä 30 vuotta) laskettu keskiarvo kyseisen kolmen kuukauden jakson tai kyseisen kuukauden säästä.

Onko sään vuodenaikaisennuste luotettavampi kuin sääprofeetta?

Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on huomattava, etteivät ne yleensä ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua niin kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -oskillaation vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän. Suomen talvisään kannalta merkittäviä tekijöitä ovat NAO ja polaaripyörre sekä sen mahdollinen hajoaminen, joita on erittäin vaikea ennustaa.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että useilla ennustuslaitoksilla lähimmän kolmen kuukauden ennuste pitää usein kohtuullisen hyvin paikkansa, mutta yksittäisten kuukausien ennusteet menevät hetkittäisten säätekijöiden vuoksi huomattavasti useammin väärin. Siksi monet ennustelaitokset eivät edes julkaise yksittäisten kuukausien ennusteita. Lisäksi vuodenaikaisennusteillekin on tyypillistä, että ne tarkentuvat ennustetun ajankohdan lähestyessä. 

Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo.

Vaikka pitkän aikavälin sääennusteet, esimerkiksi vuodenaikaisennusteet, pitäisivätkin paikkansa, on siis huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja eivätkä ennusta yksittäisiä säätapahtumia. Ongelmaa voi havainnollistaa seuraavalla esimerkillä. Suurkaupungissa on mahdollista ennustaa, että tietyssä kaupunginosassa tapahtuu enemmän rikoksia kuin toisessa, mutta siitä huolimatta et hälytysajossa olevan poliisiauton perässä ajaessasi tiedä, mihin kaupunginosaan poliisiauto juuri sillä kerralla kääntyy.

Jos vuodenaikaisennuste ennustaa talvesta tavanomaista lämpimämpää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko talvi on tavanomaista leudompi tai 2) sitä, että lämpötilat ovat suurimmat osan ajasta tavanomaisia (vähän alle tai vähän yli pitkäaikaisten keskiarvojen), välillä voi olla jopa hyvin kylmää, mutta jossakin vaiheessa voi olla erityisen lauhaa.

Lisäksi täytyy huomata, että eri yhteyksissä käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Suomen Ilmatieteen laitos käyttää päivittäisissä sääennusteissaan vertailukautta 1991-2020. IRI käyttää vertailukautta 1991-2020 myös vuodenaikaisennusteissaan. Useimpien tässä blogikirjoituksessa esitettyjen vuodenaikaisennusteiden vertailukausi kuitenkin on joko 1981-2010 tai 1993-2016.

Lue myös nämä

Sääilmiöiden ABC-kirja

Mitä siellä oikein sataa? Timanttipölyä, kissoja, koiria vai miehiä?11 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Japanin ilmatieteen laitos: Melko tavanomainen talvi

Joulukuun 2021 alusta helmikuun 2022 loppuun ulottuvalla jaksolla Suomen lämpötilat ovat tavanomaisia. Vain Lapissa on mahdollisuus keskimääräistä lämpimämmälle säälle. Suomen sademäärät ovat keskimääräistä suurempia erityisesti Pohjois-Suomessa, joskaan todennäköisyys keskimääräistä sateisemmalle säälle ei ole kovin suuri. Ennusteessa on siis melko paljon epävarmuutta.

TN kirjoitti...

Joulukuusta näyttäisi tulevan huomattavasti tavanomaista kylmempi laajasti nyt alkavista muutaman päivän 0-keleistä huolimatta. Loppu joulukuuksi ennuste näyttää taas kylmää. Mielenkiintoista nähdä jatkuuko sama tammi-helmikuussa...

Nyt voisi olla piiiitkästä aikaa hieman kylmempi talvi vai vieläkö ennusteet lupaavat lauhaa talvea?

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Hei TN,

Kiitos kommentistasi. Itse asiassa ennusteet ovat lopputalven osalta menneet aiempaa lämpimämpään suuntaan. Olen juuri päivittämässä joitakin ennusteita.

Jari

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS: Joulukuun jälkeen leuto ja sateinen talvi, varsinkin helmikuu

Juuri päivitetyn ennusteen mukaan kolmen kuukauden jaksot tammikuu-maaliskuu 2022 ja helmikuu-huhtikuu 2022 ovat suurimmassa osassa Suomessa 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Maalis-toukokuussa ja huhti-kesäkuussa koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Touko-heinäkuussa on 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää siten, että pienin poikkeama on Suomen lounaisosissa. Kesä 2022 (kesä-elokuu) on tämän hyvin alustavan ennusteen mukaan koko Suomessa 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapin pohjoisosissa mahdollisesti 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna lämpimin on helmikuu, jolloin Etelä-Suomessa on 3-4 astetta ja Pohjois-Suomessa 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Maaliskuu on koko Suomessa 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Toukokuukin on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Tammikuu, huhtikuu ja kesäkuu ovat 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä.

Keskimääräiseen verrattuna sateisin kolmen kuukauden jakso tammi-maaliskuu. Myös helmi-huhtikuu näyttää keskimääräistä sateisemmalta. Muiden kolmen kuukauden jaksojen kohdalla ei ole suuria poikkeamia keskimääräisestä. Yksittäisistä kuukausista keskimääräiseen verrattuna selvästi sateisin on helmikuu.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Japanin ilmatieteen laitos: Sateinen ja lämpötiloiltaan tavanomainen tammi-maaliskuu

Tammikuun 2022 alusta maaliskuun 2022 loppuun ulottuva jakso on Suomessa lämpötiloiltaan täysin tavanomainen. Suomi jää lännessä olevan lämpimän ja idässä olevan kylmän ilmamassan väliin. Sademäärä on Suomessa keskimääräistä suurempi.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

ECMWF: Tammi-maaliskuu 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi ja sademäärältään tavanomainen

Tammi-maaliskuussa ja helmi-huhtikuussa koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Maalis-toukokuussa aivan eteläisimmässä Suomessa on edelleen 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää, muualla 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Huhti-kesäkuussa koko Suomessa on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Saksan ilmatieteen laitos: Koko Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää, Lapissa myös keskimääräistä sateisempaa

Kaikki ennustejaksot (tammi-maaliskuu, helmi-huhtikuu, maalis-toukokuu) ovat Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, paitsi tammi-maaliskuussa poikkeama voi jäädä aivan etelärannikolla +0,5-1 asteeseen. Sademäärät voivat olla kaikilla ennustejaksoilla keskimääräistä suurempia Pohjois-Suomessa, muualla täysin tavanomaisia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n tänään päivitetty ennuste: Melko tavanomaisen talven jälkeen lämmin kevät

IRI:n ennusteen mukaan tammi-maaliskuun jakso on vuonna 2022 suurimmassa osassa Suomea vertailukauden 1991-2020 tammi-maaliskuun keskiarvoa lämpimämpi, mutta ennusteen luotettavuus ei ole kovin korkea. Suomen itärajalla jäädään täysin vertailukauden mukaisiin lämpötiloihin. Etelä- ja Itä-Suomessa voi olla keskimääräistä sateisempaa.

Helmi-huhtikuussa lähes koko Suomen lämpötilat ovat täysin tavanomaisia. Vain Pohjois-Lapissa saattaa olla keskimääräistä kylmempää. Lapissa (varsinkin Lapin länsiosissa) on keskimääräistä sateisempaa.

Maalis-toukokuussa Etelä-Suomessa ja paikoin muuallakin voi olla keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärät ovat tavanomaisia.

Huhti-kesäkuu näyttää nyt ennustetuista kolmen kuukauden jaksoista varmimmin keskimääräistä lämpimämmältä koko Suomessa. Sademäärät ovat tavanomaisia. Vain Etelä-Lapissa on pieniä viiteitä keskimääräistä sateisemmasta säästä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS: Kylmän tammikuun jälkeen leuto lopputalvi ja kevät

Jouluaattona päivitetyn ennusteen mukaan lähes kaikki ennusteeseen sisältyvät kolmen kuukauden jaksot (tammi-maaliskuu, helmi-huhtikuu, maalis-toukokuu, huhti-kesäkuu ja touko-heinäkuu) ovat Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, joskin tammi-maaliskuussa aivan eteläisimmän Suomen poikkeama voi jäädä 0,5-1 asteeseen. Kesä 2022 (kesä-elokuu) on alustavan ennusteen mukaan Etelä- ja Keski-Suomessa 0,5-1 astetta ja Pohjois-Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna kylmin on tammikuu, jolloin Etelä- ja Keski-Suomessa on 0,5-2 astetta keskimääräistä kylmempää ja Pohjois-Suomessa täysin tavanomaisia lämpötiloja. Heti helmikuu näyttäisi kuitenkin olevan ennustejakson tavanomaiseen verrattuna lämpimin kuukausi, koko Suomessa 1-3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Myös maaliskuu jatkuu koko Suomessa 1-3 astetta keskimääräistä lämpimämpänä, mutta silloin ollaan lähempänä vaihteluvälin alapäätä kuin helmikuussa. Huhtikuussa koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Toukokuussakin on edelleen 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää, Itä-Suomessa ja Etelä-Lapissa jopa 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Kesäkuussa Etelä- ja Keski-Suomessa on 0,5-1 astetta ja Pohjois-Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Sademääriltään tavanomaiseen verrattuna runsain kolmen kuukauden jakso on tammi-maaliskuu ja vähäsateisin huhti-kesäkuu, jolloin ollaan tavanomaisissa lukemissa. Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna sateisin on helmikuu ja vähäsateisin huhtikuu.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n eilen päivitetty ennuste: Varsinkin Etelä-Suomessa lämmin kevät

Helmikuun alusta huhtikuun loppuun ulottuvalla jaksolla Etelä- ja Keski-Suomessa on ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpää, varmimmin aivan etelärannikolla. Sen sijaan Pohjois-Lapissa on keskimääräistä kylmempää ja muualla Lapissa pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia lämpötiloja. Sademäärä on keskimääräistä suurempi suurimmassa osassa Suomea.

Maalis-toukokuussa koko Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää lukuunottamatta Käsivarren Lappia. Keskimääräistä lämpimämmän sään todennäköisyys on sitä suurempi, mitä etelämmäksi Suomessa mennään. Sademäärä on keskimääräistä pienempi Länsi-Suomessa, muualla täysin tavanomainen.

Huhti-kesäkuussa koko Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää. Etelä-Suomessa keskimääräistä lämpimämmän sään todennäköisyys kuitenkin pienenee ja Pohjois-Suomessa kasvaa maalis-toukokuun jaksoon verrattuna. Sademäärä on keskimääräistä pienempi länsirannikolla ja Suomen itärajalla. Käsivarren Lapissa saattaa olla keskimääräistä sateisempaa.

Myös touko-heinäkuussa koko Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää. Länsirannikolla on keskimääräistä kuivempaa, mutta Länsi-Lapissa saattaa olla keskimääräistä sateisempaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Päivitetyt kevään sääennusteet ja alustavat kesän 2022 sääennusteet ovat nyt uudessa blogipostauksessani.