torstai 2. huhtikuuta 2009

E.T., kummituksia, julkkiksia ja Suomen kaupunkien katunäkymiä Google Earthissa


Radio Verson Blip.tv:ssä julkaistu ohjevideo Google Earthin opetuskäytöstä. CreativeCommons-lisenssi "nimeä-ei muutoksia-epäkaupallinen".

Eilen Taloussanomat julkaisi mielenkiintoisen uutisen (lisenssi "nimeä-ei muutoksia-epäkaupallinen"):

"Hakukoneyhtiö Google on aloittanut tänään suomalaisten kaupunkien katunäkymien kuvaamisen. Kuvat tulevat osaksi Google Maps -karttapalvelua.

Taloussanomat
1.4.2009 20:06

Katunäkymien tarkoituksena on helpottaa suunnistamista kaupungeissa. Katunäkymä on samalla palvelun tarkin mahdollinen kuva.

– Katunäkymätoiminnon avulla käyttäjät voivat tarkastella eri paikkoja ja suunnistaa tietyllä alueella katutasolta kuvattujen panoraamakuvien avulla, yhtiö perustelee tiedotteessaan.

Kuvaaminen kestää muutaman kuukauden, minkä jälkeen kuvat lisätään palveluun. Kuvat eivät siis ole reaaliaikaisia.

Google muistuttaa, että kuvissa henkilöiden kasvot ja autojen rekisterikilvet on peitetty. Kuvissa esiintyvien henkilöiden on lisäksi mahdollista pyytää oman kuvansa poistamista palvelusta. Tämä tapahtuu kuvan yhteydessä olevan linkin kautta."

Vaikka uutinen julkaistiinkin aprillipäivänä, se ei ole aprillijuttu. Googlen karttojen katunäkymiä löytää siis joidenkin kuukausien kuluttua Suomestakin. Google Earthiinkin liitetyissä katunäkymissä pääsee todellakin "vaeltelemaan" kaupunkien kaduilla. Suosikkejani ovat esimerkiksi Pariisin Eiffeltornin ja New Yorkin Times Squaren katselu. Tosin eiväthän nämä katunäkymät kata kuin muutamia kadunpätkiä kustakin kaupungista.

Katunäkymistä kannattaa lukea perustietoa ja ohjeita suomeksi Googlen katunäkymäohjeista. Sieltä löytyvät myös "katunäkymävinkit yksityiselle käyttäjälle, Top 10". Näistä tosin huomaa, ettei niitä suomenkielisestä käännöksestä huolimatta ole sovellettu Suomeen. Niissä nimittäin mainostetaan, että katunäkymästä voi etsiä vaikkapa oman lähipesulansa. Mielenkiintoinen ehdotus on myös luokkaretken järjestäminen virtuaalisesti näiden katunäkymien avulla. Ihan oikeastikin olen käyttänyt näitä katunäkymiä opetustyössä eri paikkojen ja kulttuureiden tai rakennusmonumenttien havainnollistamiseen.

Näistä Googlen katunäkymistä on viime päivinä julkaistu myös varsin erikoisia uutisia. Aamulehden uutisen mukaan niistä on bongattu mm. kummituksia ja ufoja. Haamuksi luultu hahmo tosin on paljastunut Google-tiimin kepposeksi, kuvaan tarkoituksella sijoitetuksi Maija Poppaseksi. Samoin Googlen porukka on kuulemma laittanut johonkin katunäkymään karhuherra Paddingtonin. Oletteko löytäneet?

Daily Mailin uutisessa väitetään, että Googlen katunäkymistä löytyisi myös avaruusolio E.T. (oheisessa kuvassa E.T. Lappeenrannan hiekkalinnassa kesällä 2007) ja ihan oikeasti Oasis-yhtyeen Liam Gallagher. Näkyykö muita julkkiksia?

Paljon mielenkiintoisia Google Earthin vinkkejä olen koonnut Delicious-linkkisivulleni tagin googleearth alle. Vilkaise myös aiemmat blogitekstini Google Earthista.

Lisää mielenkiintoisia 360 asteen interaktiivisia (itse käänneltäviä) näkymiä löytää osoitteesta http://www.360cities.net/. Katseluun ei tarvitse ladata mitään erityistä ohjelmaa. Osin kuvat ovat samoja kuin Google Earthissa. 360Cities.net-palvelusta löytyy kuvia New Yorkista Ranskan Polynesiaan (Moorea, Cookinlahti). Suomesta mukaan ovat päässeet Helsinki, Joensuu ja Kuopio - sekä Pendolino-junan sisätilat ja lauluyhtye Rajattomat!

Ei kommentteja: