torstai 15. heinäkuuta 2021

Helleputki jatkuu: Jälleen uusia ennätyksiä

Tänään on Suomen tämän vuoden 45. hellepäivä. Tämä tarkoittaa sitä, että jossakin päin Suomea (eri mittausasemilla) on ollut tänä vuonna hellettä yhteensä 45 päivänä, jotka eivät ole peräkkäisiä päiviä. Vuonna 2018 hellepäiviä oli 64. Kesällä 2018 rikottiinkin monia lämpöennätyksiä.

Samalla sääasemalla yhden kesän aikana mitattujen hellepäivien Suomen ennätys on 48 Kouvolan Utista vuodelta 2010. Kyseessä eivät ole peräkkäiset hellepäivät.

Kouvolan Anjalassa on mitattu tänä vuonna jo 28 hellepäivää peräkkäin. Tämä on uusi Suomen ennätys yhden mittauspisteen peräkkäisten hellepäivien määrässä. Ennusteiden mukaan jatkoa seuraa vielä muutaman päivän ajan.

Pitkän aikavälin tilastoissa Kouvolassa on Suomen korkeimmat kesäpäivien maksimilämpötilat. Katso tästä linkistä, kun meteorologi Markus Mäntykannas selittää Kouvolan kuumuutta.

Viime yönä Lappeenrannassa (Hiekkapakka Saimaalla) sivuttiin Suomen digitoidun mittaushistorian (alkaen vuodesta 1959) korkeimman yön minimilämpötilan ennätystä. Yön 14.-15. heinäkuuta lämpötila oli alimmillaan 24,2 astetta torstaiaamuna kello 4.30. Näin korkea yön alin lämpötila on Suomen digitoidun mittaushistorian aikana mitattu vain kahdesti aiemmin. Kumpikin näistä aiemmista havainnosta on Kotkan Haapasaaresta (viime viikolta ja elokuulta 2003). Ainakin tällä hetkellä Helsingin Sanomien artikkelissa mainittu tieto siitä, että viime yönä alin lämpötila olisi ollut Porvoossa 24,4 astetta, ei pidä paikkaansa. Tuo oli alin lukema vielä aikaisin aamulla, mutta ennen aamukahdeksaa lämpötila putosi 24,2 asteeseen.

Myös meriveden pintalämpötilat ovat olleet jopa "hellelukemissa". Tiistaina Suomenlahdella lähes Helsingin ja Tallinnan puolivälissä mitattiin meriveden pintalämpötilaksi 25,3 astetta. Perämeren pintalämpötila on ollut jopa 7 astetta yli heinäkuiden 1990-2019 keskiarvon.

Ilmastonmuutos lisää kuumien äärilämpötilojen todennäköisyyttä. Valitettavasti samalla myös kuumuuden aiheuttamat terveyshaitat lisääntyvät. Meteorologi Kerttu Kotakorpi pohtii tätä asiaa tänään julkaistussa kirjoituksessaan "Kun helle ei helli vaan kuumuus kärventää", joka kannattaa ehdottomasti lukea.

6 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Ilmatieteen laitos kertoo Twitter-viestissään, että viime yönä yön minimilämpötila olisi ollut 24,2 astetta myös Porvoon Kalbådagrundissa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Hetki sitten Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä näin:

”Merivesi on nyt hyvin lämmintä. Suomenlahden poijulla mitattiin eilen sen noin 20-vuotisen historian korkeimmat lämpötilat. Vuorokauden keskiarvo oli 25,2 astetta ja korkein arvo 26,6 astetta.”

Anonyymi kirjoitti...

Kotkan Haapasaaressa 10. ja 11. heinäkuuta välisenä yönä Ilmatieteenlaitoksen lämpötilakäyrä putoaa alimmilleen 24,5 asteeseen. Onkohan tätä huomattu? Tai sitten lämpötila on käynyt tilastoitujen mittausaikojen välillä alhaisemmissa lukemissa, jotka ei käyrässä näy?
Kiitos mielenkiintoisesta blogista.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Hei sinä anonyymi kommentoija! Kiitos kehuistasi ja hyvästä kysymyksestäsi. Yön alimmaksi lämpötilaksi määritellään alin lämpötila aikaväliltä klo 21 illalla - klo 9 aamulla. Kotkan Haapasaaressa lämpötila putosi tämän määritelmään mukaan yöllä 10.-11. heinäkuuta 23,3 asteeseen (havainnoissa klo 8.40 ja 8.50). Kello 5.20 asti lämpötila oli yöllä vähintään tuo 24,5 astetta, mutta sen jälkeen mitattiin siis alempia lukemia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Sisävedetkin ovat nyt todella lämpimiä. Ilta-Sanomat kertoo Suomen ympäristökeskuksen havaintojen perusteella näin:

”Saimaalla Lauritsalassa lämpötiloja on mitattu jo yli sata vuotta, vuodesta 1916 lähtien, ja järven tämänpäiväinen lämpötila 26,2 astetta on havaintohistorian korkein. Edellinen ennätys on vuoden 2014 heinäkuulta, 25 astetta. Nousua on 1,2 astetta. Saimaalla veden lämpötila on tällä hetkellä lähes seitsemän astetta keskimääräistä korkeampi.”

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kouvolan Anjalan helleputki alkoi 18. kesäkuuta ja päättyi tänään 18. heinäkuuta. Tänään lämpötila Kouvolan Anjalassa nousi vielä 27,8 asteeseen, joten nyt on Anjalan 31. peräkkäinen hellepäivä. Kylmä rintama kuitenkin saapui Kymenlaakson, eikä huomenna enää ennusteiden mukaan ole hellettä.

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan mukaan Anjalan vuorokauden ylimpien lämpötilojen keskiarvo 18. kesäkuuta - 17. heinäkuuta 2021 oli 28,9 astetta. Tämän päivän lopulliset lukemat eivät vielä ole tiedossa. Korkein lämpötila mitattiin 14. heinäkuuta, jolloin mittari näytti 32,7 astetta.

Mainitun aikavälin (18.6.-17.7.) keskimääräinen lämpötila Anjalassa oli 22,9 astetta ja vuorokauden korkein keskilämpötila 26,5 astetta (22. kesäkuuta). Vuorokauden alimpien lämpötilojen keskiarvo oli 16 astetta. Vuorokauden korkein minimilämpötila oli 20,7 astetta (22. kesäkuuta) ja vuorokauden alin minimilämpötila 10,1 astetta (18. kesäkuuta).