lauantai 1. tammikuuta 2022

Vuosikatsaus: Säävuosi 2021

Vuosien 1891-2021 keskimääräiset globaalit lämpötilat Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan. Diagrammissa esitetyt lämpötilalukemat ovat anomalioita eli poikkeamia vertailukauden 1991-2020 globaalista keskilämpötilasta. Vuoden 2021 tulos on vielä alustava. Harmaalla viivalla on esitetty yksittäisten vuosien pintalämpötilojen anomaliat. Sininen viiva kertoo viiden vuoden liukuvan keskiarvon (eli joka vuosi on laskettu uusi keskiarvo viiden viimeisimmän vuoden perusteella). Punainen viiva kertoo pitkän aikavälin lineaarisen trendin. Diagrammin saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: Japan Meteorological Agency, Annual Anomalies of Global Average Surface Temperature (1891 - 2021, preliminary value).

Vuosi 2021: Suomessa ennätyksellisen paljon päiväkohtaisia lämpöennätyksiä

Japanin ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan vuosi 2021 oli globaalisti vuodesta 1891 alkavan mittaushistorian kuudenneksi lämpimin vuosi. Vuoden alussa vaikutti luontaisesti viilentävä La Niña -ilmiö. Vuosi kuitenkin oli aiempia La Niña -vuosia lämpimämpi. Pitkällä aikavälillä globaalit lämpötilat siis kohoavat jatkuvasti, mutta El Niño ja La Niña aiheuttavat vaihtelua eri vuosien välille.

Maapallon keskilämpötila on noussut 0,73 astetta vuosisadassa. Kahdeksan viimeisintä vuotta (2014-2021) ovat olleet mittaushistorian tähän mennessä lämpimimmät kahdeksan vuotta.

Suomessa oli vuoden aikana ennätyksellisen paljon (tilastot vuodesta 1959) päiväkohtaisia korkeimman lämpötilan ennätyksiä.

Seuraavaan listaukseen olen poiminut muutamia mielenkiintoisia säätietoja vuodelta 2021.

Talvi (joulu-helmikuu): Leuto talvi

Jos talveksi määritellään joulukuun alusta helmikuun loppuun ulottuva jakso, Kouvolan talvi 2020-2021 oli 1,2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Ajanjaksoon 1961-1990 verrattuna Kouvolan talvi oli 2,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Kesäkuu: Suomessa mittaushistorian lämpimin kesäkuu ja ennätyksellisen paljon hellepäiviä

Kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin sekä Kouvolassa, Helsingissä että koko Suomessa. Hellepäiviä oli jossakin päin Suomea 25 päivänä, mikä on ennätyksellisen paljon. Koskaan aiemmin digitoidun mittaushistorian aikana myöskään touko-kesäkuun yhteenlaskettu hellepäivien lukumäärä ei ole ollut Suomessa yhtä suuri. 

Heinäkuu: Globaalisti mittaushistorian ehkä lämpimin kalenterikuukausi, Kouvolassa Suomen mittaushistorian pisin helleputki

NOAA:n mukaan heinäkuu 2021 oli globaalisti vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian lämpimin heinäkuu ja todennäköisesti myös kaikista mittaushistorian kalenterikuukausista lämpimin. 

Kalifornian Kuolemanlaaksossa lämpötila kohosi 9. heinäkuuta jopa 130 fahrenheitasteeseen, siis 54,4 celsiusasteeseen. Tämä on korkein tai toiseksi korkein maapallolla koskaan luotettavasti mitattu lämpötila. Kuolemanlaakson Stovepipe Wells -mittausasemalla yön alin lämpötila 10.-11.7.2021 oli 42,0 astetta. Se on Pohjois-Amerikan uusi ennätys ja koko maailman mittaushistorian korkein yön alin lämpötila Omanin ulkopuolella. Vuorokauden keskilämpötila oli 47,9 astetta, mikä epävirallisten tietojen mukaan saattaa olla koko maailman mittaushistorian uusi ennätys.

Suomessa sivuttiin kolmessa eri mittauspisteessä digitoidun mittaushistorian korkeimman yön minimilämpötilan ennätystä 24,2 astetta: Kotkan Haapasaaressa 10.-11. heinäkuuta, Lappeenrannan Hiekkapakassa 14.-15. heinäkuuta ja Porvoon Kalbådagrundissa 14.-15. heinäkuuta.

Kouvolan Anjalassa mitattiin 18. kesäkuuta – 18. heinäkuuta hellelukemia 31 peräkkäisenä päivänä, mikä on vuodesta 1961 alkavien hellepäivätilastojen pisin yhtämittainen hellejakso koko Suomessa.

Heinäkuu oli Helsingissä mittaushistorian toiseksi lämpimin, hieman ennätyslämmintä heinäkuuta 2010 viileämpi. Laaja helleaalto koetteli myös Etelä-Eurooppaa kuukauden loppupuolella. Lämpötilat kohosivat monin paikoin yli 40 asteeseen. Kalymnoksen saarella Kreikassa mitattiin 31. heinäkuuta vuorokauden alimmaksi lämpötilaksi 34,3 astetta. Jos tämä tulos vahvistetaan, se on Euroopan mittaushistorian heinäkuiden korkein vuorokauden minimilämpötila ja kaikkien kuukausien toiseksi korkein minimilämpötila.

Elokuu: Grönlannin huipulla satoi vettä, Euroopassa lämpöennätyksiä

Italiassa mitattiin 11. elokuuta Euroopan mittaushistorian uusi lämpöennätys, kun lämpötila kohosi Sisilian Syrakusassa +48,8 asteeseen. WMO ei tosin ole vielä vahvistanut tulosta. Muuallakin Välimeren alueella oli hyvin kuumaa. Samana päivänä syntyi myös Tunisian mittaushistorian uusi lämpöennätys, kun Kairouanin kaupungissa mitattiin +50,3 astetta. Jendoubassa mittari näytti +49,0 astetta ja pääkaupunki Tunisissa +48,9 astetta.

Lauantaina 14. elokuuta Grönlannin mannerjäätikön korkeimmalla huipulla 3 216 metrin korkeudessa (Summit Station) satoi vettä ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana. Ilman lämpötila pysytteli nollan yläpuolella noin yhdeksän tunnin ajan, ja vesisadettakin kesti useita tunteja. Koskaan aiemmin näin myöhään kesällä kyseisessä mittauspisteessä ei ole mitattu plussan puolella olevia lämpötiloja. Aiemmin kaikki havaittu sade on tullut lumena.

Lindoksen havaintopisteessä Rodoksella mitattiin elokuun keskilämpötilaksi +32,8 astetta. Se on Euroopan koko mittaushistorian korkein minkään kalenterikuukauden keskilämpötila yhdessä mittauspisteessä. Korkeimmillaan vuorokauden keskilämpötila Lindoksella oli 4. elokuuta. Silloin vuorokauden ylin lämpötila oli 43,1 astetta. Päivälämpötila kohosi korkeimmillaan 43,1 asteeseen (3. ja 4. elokuuta). Yölämpötilakaan ei laskenut koko kuukauden aikana kertaakaan alle 25 asteeseen. 

Kesä (kesä-elokuu): Euroopassa mittaushistorian lämpimin kesä

Kesä oli Euroopassa keskimäärin lähes asteen lämpimämpi kuin vertailukauden 1991-2020 kesien keskiarvo. Näin kesästä muodostui Euroopan mittaushistorian lämpimin.

Koko kesän 2021 aikana Suomen yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Kouvolan Anjalassa (kesä-elokuussa 42 päivää, touko-elokuussa 43).

Joulukuu: Maarianhaminassa +11,0 astetta ja Alaskassa +19,4 astetta

Vaikka joulukuu oli Suomessa kylmä, 18. joulukuuta Maarianhaminan lentokentällä mitattiin +11,0 astetta, mikä on lähes Suomen mittaushistorian joulukuun lämpöennätys. Aiemmin vain vuonna 2015 lämpötila on yltänyt Suomessa joulukuussa 11 asteeseen.

Alaskassa tehtiin 27. joulukuuta uusi osavaltion koko mittaushistorian joulukuun lämpöennätys, kun Kodiakin saarella mitattiin +19,4 astetta.

Vuoden viimeinen päivä oli Euroopassa monin paikoin hyvin lämmin. Kroatiassa mitattiin 19,3 astetta, Unkarissa 17,1 astetta, Slovakiassa 16,2 astetta, Itävallassa 18,3 astetta, Sveitsissä 17,2 astetta ja Saksassa 16,9 astetta. 

Turvallista ja hyvää vuotta 2022 kaikille blogini lukijoille!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moi !

Ja Hyvää kuluvaa vuotta!

Lämmintä tosiaan oli viime vuonna, ainakin näin kerrottiin. Ja kyllä sen
alkukesästä huomasi ihan koti mittaristakin.

Ja pohjoisessa erityisesti piti olla lämmintä, tästä huolimatta Koillisväylä
jäi avautumatta laivaliikenteelle ensimmäisen kerran 12 vuoteen. Eikä avautunut Luoteisväyläkään, tosin se on ollut jäässä useammin viimevuosinakin.
Onneksi oli Venäläisiä ydinmurtajia auttamassa laivoja, etteivät Koillisväylälle
jääneet ensi kesää odottamaan.

Mutta joulukuussa oli aika ihmeellinen juttu YLE n radiossa, luontotoimittaja
Juha Laaksonen haastatteli miestä joka on seurannut Allien muuttoa Itämereltä
pohjoiseen 40 vuotta. Tänä aikana Allien kevätmuutto on aikaistunut yli 30 vuotena,
mutta muutamana viime vuotena se on alkanut viivästyä joka vuosi edellisestä.
Eli ilmeisesti Allit ovat lentäneet pohjoiseen Jäämerelle, ja todenneet että ei
voi vielä pesiä, ja näin ollen seuraavana keväänä lähdetään matkaan myöhemmin.

Saa nähdä jatkuuko muuton myöhentyminen tulevaisuudessakin.

Terveisin Aatsi Pirkanmaalta.