keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Brittien ilmatieteen laitos arvioi vuoden 2014 olevan ihmiskunnan päästöjen vaikutuksesta globaalisti jopa ennätyslämmin

Brittiläisen ilmatieteen laitoksen (Met Office) hetki sitten julkaiseman tiedotteen mukaan vuosi 2014 näyttää olevan yksi lämpimimmistä tai jopa lämpimin vuosi mittaushistoriassa (alkaen vuodesta 1850). Met Officen tutkimuksen mukaan sekä globaali että Ison-Britannian lämpöennätys näyttävät osittain johtuvan ihmiskunnan vaikutuksesta ilmastoon.


Met Officen ja Itä-Anglian yliopiston (University of East Anglia's Climatic Research Unit) ylläpitämän HadCRUT4-datasarjan mukaan globaali tammi-lokakuun 2014 keskilämpötila on 0,57 astetta (+/-0,1 astetta) pitkän aikavälin (1961-1990) keskiarvon yläpuolella. WMO antoi vastaavan tiedotteen aiemmin tänään. Tämän vuoden lämpötila on jopa yli ennätyslämpimänä vuonna 2010 mitatun poikkeaman, joka oli +0,56 astetta. Marras-joulukuun tiedot voivat toki muuttaa tilannetta.

Ilmastotieteilijä Colin Morice sanoo: ”Ennätyslämpimät tai lähes ennätyslämpimät vuodet ovat mielenkiintoisia, mutta yksittäisten vuosien sijoituksiin tulisi suhtautua varauksella, koska epävarmuudet tiedoissa ovat suurempia kuin huippulämpien vuosien väliset erot. Voimme sanoa, että tämä vuosi on lisänä siihen lähes ennätyslämpimien vuosien sarjaan, jonka olemme nähneet viime vuosikymmenen aikana.”

Tutkimusjohtaja Phil Jones puolestaan toteaa: "Alueittain tarkasteltuna vuosi 2014 on toistaiseksi ollut lähes kaikkialla lämpimämpi kuin ajanjakson 1961-1990 keskiarvo, tärkeimpänä poikkeuksena Pohjois-Amerikan keski- ja itäosat. Euroopassa monissa pohjois- ja itäosien maissa on todennäköisesti ollut lähes ennätyslämmin vuosi."

Yksi lämmin vuosi ei välttämättä kerro mitään pitkän aikavälin ilmastonmuutoksesta. Ilmastonmuutoksen trendejä on tarkasteltava pidemmällä useiden vuosikymmenten aikataululla.

Kuitenkin Met Officen kehittämä uusi tutkimusmenetelmä mahdollistaa nopean arvion siitä, kuinka ihmisen vaikutus on saattanut olla osallisena uusiin lämpöennätyksiin. Tämä tekniikka käyttää ilmastomalleja ja havaintoja sen määrittämiseen, kuinka todennäköinen ilmiö on todellisessa maailmassa ja kuinka todennäköinen maailmassa ilman ihmisen aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Tämän perusteella on mahdollista arvioida, kuinka ihminen on muuttanut ilmiön todennäköisyyttä.

Ilmastotutkimuksen johtaja Peter Stott arvioi: "Tutkimuksemme osoittaa, että nykyiset globaalit keskilämpötilat ovat erittäin epätodennäköisiä maailmassa ilman ihmisen vaikutusta ilmastoon. Ihmisen vaikutus on myös tehnyt nykyisen Ison-Britannian lämpötilaennätyksen rikkomisen noin kymmenen kertaa todennäköisemmäksi."

Lähteet


1 kommentti:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Vuosi 2014 oli Keski-Englannissa vuodesta 1659 alkavan mittaushistorian (maailman pisin lämpötilamittaussarja) lämpimin. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiskunnan aiheuttama ilmastonmuutos on lisännyt tällaisen ennätyslämpimän vuoden todennäköisyyden 90 prosentin luotettavuudella ainakin 13-kertaiseksi. Lähde: Environmental Research Letters 1.5.2015