sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Tänään on kansainvälinen onnellisuuden päivä: Juhlitaan katsomalla Suomen luontoa ylistävä ohjelma Repovedeltä!

Tänään kansainvälisenä onnellisuuden päivänä olen onnellinen Suomen luonnosta, esimerkiksi kuvan esittämästä Repoveden kansallispuistosta.

Tänään 20. maaliskuuta vietetään palmusunnuntain lisäksi YK:n kansainvälistä onnellisuuden päivää. Kello 6.30 oli myös kevätpäiväntasaus. Vuorokauden valoisa aika on nyt yhtä pitkä kuin yö - tai itse asiassa tarkkaan ottaen jo hieman pimeää aikaa pitempi.

Olenkin tänään onnellinen keväästä ja Suomen luonnosta. Sen kunniaksi aion katsoa tänään kello 18.15 TV1:ltä mielenkiintoiseen Erämaan lumo -sarjaan kuuluvan ohjelman Kouvolan Repovedeltä, joka on nyt Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto.

Vaikka ilmastonmuutos, turvapaikanhakijatilanne, Suomen talous ja esimerkiksi Syyrian kriisi huolestuttavatkin, voimme olla monessa asiassa onnellisia myös maailman tilan kehittymisestä. Ilmansaastetilanne osoittaa positiivista muutosta, ja yhä vähemmän ihmisiä kuolee luonnonkatastrofeissa. Voisi jopa sanoa niin, että elämme tällä hetkellä ihmiskunnan historian parasta aikaa.

Vuonna 2010 peräti 721 miljoonaa ihmistä vähemmän eli äärimmäisessä köyhyydessä (eli alle 1,25 dollarilla päivässä vuoden 2005 dollarin arvolla laskettuna) kuin vuonna 1981, vaikka samaan aikaan maapallon väestö kasvoi huomattavasti. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus koko maapallon väestöstä putosikin 40 prosentista alle 14 prosenttiin.

Myös syksyllä Turun yliopistosta eläkkeelle jäänyt avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja tähdensi jäähyväisluennossaan sitä, miksi maailma on hänen mielestään todellisuudessa hyvä ja onnellinen planeetta. "Maailman keskimääräinen elintaso vastaa nyt sitä, mikä se oli Suomessa 50 vuotta sitten", Valtaoja huomauttaa.

Maapallo on loppujen lopuksi parempi paikka kuin usein muistammekaan. Maailmassa on jopa viisi virallista onnellisuusministeriä, jotka työskentelevät Arabiemiirikunnissa, Bhutanissa, Ecuadorissa, Skotlannissa ja Venezuelassa.

Tällä viikolla julkaistun maailman onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman viidenneksi onnellisin valtio. Kaikkein onnellisimpia ovat tanskalaiset. Suomestakin on kuitenkin tullut niin hyvä paikka, että pessimisti kyllä pettyy!

Lue myös nämä

Repovesi nyt Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto


DDT:tä, kylmiä luokkahuoneita, taskulämmintä maitoa ja tv-ohjelmia kuusi tuntia päivässä