perjantai 4. maaliskuuta 2016

Päättynyt talvi ylitti Venäjällä koko mittaushistorian kaikkien vuodenaikojen lämpötilapoikkeamat verrattuna tavanomaiseen

Khuzhirin kylä Baikaljärven rannalla. Kuvan © Serg Zastavkin - Fotolia.

Jo vuosi sitten talvella Venäjällä rikottiin lukuisia lämpöennätyksiä, mutta talvi 2015-2016 oli koko mittaushistorian lämpimin. Monin paikoin keskilämpötilat olivat talven aikana 4-5 celsiusastetta tavanomaista korkeampia. Kaikkein suurimmat poikkeamat koettiin arktisella alueella.

Venäjän hydrometeorologisen keskuksen mukaan Siperiassa, esimerkiksi Jamalin ja Taimyrin niemimaalla, lämpötilapoikkeamat olivat +7-8 astetta ja arktisilla saarilla Barentsinmerellä sekä Karanmerellä jopa 10-12 yli tavanomaisen. Paikallisen meteorologin mukaan minkään vuodenajat lämpötilapoikkeamat tavanomaiseen verrattuna eivät ole koko mittaushistorian aikana olleet näin suuret.

Keskilämpötilat olivat tavanomaista korkeampia lähes kaikilla Venäjän alueilla. Vain Kamtšatkassa, Kuriileilla ja osissa Ohotanmerta sekä Beringinmerta jäätiin 1-3 tavanomaisten lämpötilojen alapuolelle.

Venäjän hydrometeorologisen keskuksen mukaan talvi oli mittaushistorian lämpimin Venäjän lisäksi myös ainakin Yhdysvalloissa, Euroopassa ja koko arktisella alueella. Mittaushistorian toiseksi lämpimin talvi (verrattuna tavanomaiseen kyseisellä alueella) koettiin Kanadassa, kolmanneksi lämpimin Intiassa. Helmikuu oli pohjoisella pallonpuoliskolla mittaushistorian lämpimin koko siltä ajalta, jolta on olemassa säännöllisiä havaintoja.

Lähde

Eye on the Arctic: Warmest winter in Russian history

Lue myös tämä

Helmikuu maamme tilastohistorian toiseksi sateisin, Kouvolaan yksittäisten sääasemien Suomen ennätys

Ei kommentteja: