tiistai 1. tammikuuta 2019

Tusina blogini luetuinta tekstiä vuonna 2018


Nämä olivat blogini luetuimmat kirjoitukset vuonna 2018:

1. Phuketin-loman lennot sulattavat arktista merijäätä lähes viisi neliömetriä yhtä matkustajaa kohden

2. Kevään sääennuste 2018

3. Syksyn 2018 sääennuste

4. Maailman oudoimmat kasvien ja eläinten lajinimet

5. Kesän 2018 sääennuste

6. Vaikka muuttuisin tammeksi, en pystyisi sitomaan kaikkea lentomatkailussa tuottamaani hiilidioksidia

7. Lämmin arktinen alue, kylmät mantereet: Lämpöennätys pohjoisnavan ympärillä, poikkeuksellisen kylmää Euroopassa

8. Suomalaisten ekovelkapäivä huhtikuun alkupuolella: Ekologisesti kestävään elämään tarvittaisiin Suomen kulutustasolla 3,6 maapalloa

9. Alison muovimaassa: tosielämän Tarzan-lapsi ja naispuolinen Indiana Jones

10. Lumoava Lemmenjoki

11. IPCC:n erikoisraportti muutama tunti sitten: Ilmastonmuutoksen kannalta kriittistä on se, mitä tapahtuu nykyhetken ja vuoden 2030 välillä

12. Suomen digitoidun mittaushistorian kahdeksan lämpimintä päivää ja lämpimin heinäkuu kesällä 2018, lukuisia ennätyksiä myös muualla maapallolla

Kiitos vuodesta 2018 kaikille lukijoille.
Hyvää uutta vuotta 2019!

1 kommentti:

Vesa Tanskanen kirjoitti...

Hei ja Hyvää Uutta Vuotta sinulle ja blokillesi, Jari!

Varmaan ihan loppuvuoden blokisi ei ollut vielä kerennyt kovin luetuksi, kun ei olleet nousseet listalle. Mutta minusta juttusi :
https://biologi-jari.blogspot.com/2018/12/netin-datatsunami.html
oli mielenkiintoinen. Ja sen innoittamana siihen kirjoittamani kommentti "sfäärien sinfoniasta". Odottaa vain lopullista säveltämistä vai joko oli sellainen sinfonia tehtykin?

Varsinainen uudenvuoden hyvä uutiseni on seuraavan jutun kommentissa:
https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/metsa/48-suomen-luontotyypeista-uhattuna-punaisen-kirjan-tutkijat-kolusivat-suomen-merilta-tuntureihin-6753053
Kuten linkin teksti kertoo, niin se koskee joulukuussa julkaistua ikään kuin huolestuttavaa uutista. Toivon laittavani sen kommentissa jäitä hattuun pahimpaan pelkoon. Laitan sen myös tähän helpottamisen vuoksi:

"Älkäämme kuitenkaan ihmeemmin huolestuko ja syyllisty. Muutos itsessään ei oli välttämättä hyvää tai pahaa, vaikka monasti näin tavallaan annetaan ymmärtää. Suurin osa noista uhanalaistumisista on luonnon itsensä omaa jatkuvaa muuttumista. Sitten jonkin verran ihmistenkin osaa, suuntaan tai roiseen.
Esimerkkejä:
* Metsät ovat laajalti kuusikoitumassa eli kuusi valtaa mm. entisiä lehtoja ym. Ellei sitten ihminen aktiivisesti puutu asiaan kaatamalla kuusia.
* Maan kohoaminen muuttaa jatkuvasti rannikkoalueiden luontoa. Mm. fladat muuttuvat vähitellen lutakoiksi ja sitten soiksi.
* Ihminen on voinut synnyttää 'ihania' lintukosteikkoja laskemalla jätevesiä useaan lahteen, järveen. Sitten vesiä on puhdistettu ja lintuparatiisi alkaa kuihtua. Voi voi sentään.
* Lintujen ruokinta ja pönttöjen rakentaminen jopa miljoonamäärin muuttaa lintulajien ja niiden ravinnonlähteiden kilpailusuhteita. Mahtava luonnonmuutos.
* Luonnon lajit armoa antamatta leviävät toisten alueelle heti, kun jos pystyvät. Joskus hitaammin, mutta kuitenkin vakaan vääjäämättä.
Olisi kiva, jos lunnontuntijat tuntisivat paremmin tällaisia evoluution lakeja."

Eli toivorikasta tulevaisuutta tuleville vuosille.