torstai 28. tammikuuta 2016

Mistä zika-virus on peräisin, mitä sen nimi tarkoittaa ja mitä virus aiheuttaa?

Zika-viruksen leviäminen on yksi lisäuhka Rion olympialaisille. Kuvan © filipefoto - Fotolia.

Zika-virus (zikavirus) on zoonoosi (eläimistä ihmiseen siirtynyt tauti) ja peräisin Ugandasta. Ensimmäistä kertaa zika-virusta tavattiin huhtikuussa 1947 Ugandassa Zika Forest -nimisen metsäalueen apinoissa, tarkemmin sanottuna reesusmakakeissa. Nimi zika tuleekin Ugandassa puhutusta gandan (lugandan) kielestä, jossa zika tarkoittaa ylikasvanutta (suureksi tai umpeen kasvanutta).

Vähitellen zikavirus levisi Ugandasta kohti itää sairastuneiden merimiesten ja laivoihin jääneiden hyttysten mukana merten kauppareittejä seuraillen. Ensimmäinen vakava epidemia puhkesi vuonna 2007 Mikronesiassa, jossa sairastui noin 50-100 ihmistä. Myöhemmin tautitapauksia esiintyi myös Ranskan Polynesiassa ja muilla Tyynenmeren saarilla. Nykyinen ja toistaiseksi laajin epidemia puhkesi Brasiliassa vuonna 2015. Kaikkiaan tämänhetkinen epidemia on sairastuttanut jo 1,3 miljoonaa ihmistä.

Zika-virusta levittää keltakuumehyttynen (Aedes aegypti), jonka välityksellä leviävät zika-viruksen lisäksi myös keltakuume, denguekuume ja chikungunya. Yksi viidestä zika-virustartunnan saaneista saa oireita. Näihin muihin mainittuihin sairauksiin verrattuna zika-viruksen aiheuttamat oireet ovat hyvin lieviä, lähinnä kovan flunssan kaltaisia: kuumetta, ihottumaa, nivel- ja lihaskipuja, sarveiskalvon tulehdusta (punaiset silmät) sekä päänsärkyä. Oireet alkavat todennäköisimmin vajaan viikon kuluessa tartunnasta ja kestävät korkeintaan viikon. Sairaalahoitoa ei yleensä tarvita, eikä tämä virus juurikaan aiheuta kuolemantapauksia.

Zika-viruksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon ei ole olemassa erityisiä rokotteita tai lääkkeitä. Parhaiten virukselta välttyy suojaavalla vaatetuksella ja hyttyskarkotteilla. Potilaan tulisi levätä, juoda paljon ja ottaa tarvittaessa kuumetta alentavaa sekä kipua lievittävää lääkettä (parasetamolia), ei kuitenkaan aspiriinia tai ibuprofeenia, jotka voivat altistaa verenvuodolle. Sairauden ensimmäisen viikon ajan tulisi välttää hyttysten puremia, ettei virus pääsisi leviämään hyttysten mukana uusiin ihmisiin. Viikon jälkeen virus häviää verenkierrosta.

Zika-viruksen ei ole todettu tarttuvan suoraan ihmisestä toiseen lukuun ottamatta tartuntoja äidistä sikiöön. Sikiön saama tartunta voi aiheuttaa syntyvälle lapselle mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä samaan tapaan kuin esimerkiksi vihurirokkovirus, mikä heikentää jopa vakavastikin myös aivojen kehitystä.

Brasiliassa mikrokefaliatapausten määrä nousi noin 30-kertaiseksi vuodesta 2014 (tapauksia 147) vuoteen 2015 (yli 3 800 tapausta), kun zika-virus levisi. Tämä korrelaatio viittaa zika-viruksen altistavan mikrokefalialle, joskaan asiaa ei ole toistaiseksi yksiselitteisesti varmistettu. Samaan aikaan myös denguekuume on yleistynyt, ja Brasiliassa kuolikin viime vuonna denguekuumeeseen 863 ihmistä. Myös zika-viruksen yhteyttä Guillain–Barrén oireyhtymään tutkitaan.

Zika-viruksen aiheuttaman mikrokefaliavaaran takia El Salvador ohjeisti tällä viikolla naisia välttämään raskautta seuraavan kahden vuoden ajan. Hieman lievempiä varoituksia on annettu esimerkiksi Brasiliassa, Venezuelassa, Jamaikalla ja Kolumbiassa.

Mikä sai zika-virusepidemian alkamaan juuri nyt? Syyksi arvellaan biologisten, ekonomisten ja ilmastollisten tekijöiden sopivaa yhdistelmää. Keltakuumehyttynen saapui Brasiliaan 1980-luvun lopulla laivareittien mukana ja on kasvattanut populaatiotaan siitä lähtien. Talousongelmien vuoksi Brasilian julkinen terveydenhuolto on samaan aikaan heikentynyt. Tärkein tekijä kuitenkin lienee vuosien 2015-2016 lähes ennätyksellisen voimakas El Niño, joka toi alueelle mukanaan runsaasti hyttysten kaipaamaa kosteutta.

Viimeisimmän kuukauden aikana Brasiliassa, Argentiinassa, Uruguayssa ja Paraguayssa on koettu runsaiden sateiden seurauksena pahimmat tulvat puoleen vuosisataan, mikä on pakottanut ainakin 150 000 ihmistä jättämään kotinsa. Ilman kunnollisten talojen suojaa ihmiset ovat hyttysten armoilla. Lisäksi hiostavan kostea ja kuuma sää on innostanut ihmisiä olemaan ilman suojaavaa vaatetusta. Lämpimässä hyttyset myös kehittyvät nopeammin ja lentävät pidemmän aikaa vuodesta.

Zika-viruksen leviäminen on yksi lisäongelma elokuussa 2016 pidettäville Rion kesäolympialaisille. Hyvä puoli on kuitenkin se, että olympialaiset järjestetään Brasiliassa tavanomaisesti kuivaan aikaan, jolloin hyttysten määrä on pienempi.

Lue myös nämä

Röhkyinfluenssa eli possu leviää Suomessa

"Jos sairaalle annetaan lasi vettä, huitoo hän rajusti kuin markkinakaupustelija"

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuuluuko keltakuumehyttynen Suomen lajistoon ?
Wikipediasta:
"Tunnettuja, Suomessakin tavattavia lajeja ovat muun muassa metsähyttynen, jänkähyttynen, lehtohyttynen ja keltakuumehyttynen"

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kysymyksestäsi. Tuon Wikipedian tiedon täytyy olla virheellinen. Keltakuumehyttynen on trooppinen ja osin myös subtrooppinen laji, joka ei menesty lähelläkään Suomea. Maatamme lähimmät vakituiset, pienet luonnonkannat löytyvät tietyiltä Välimeren ja Mustanmeren alueilta. Alankomaissa on lisäksi pieni erillisesiintymä, mutta se menestyy talven yli vain ihmisten lämmittämissä rakennuksissa. Suomessa ei siis esiinny tunnettuja keltakuumetta levittäviä hyttyslajeja.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kysyin vielä Helsingin yliopistosta varmistuksen asiaan. Keltakuumehyttynen ei voi elää Suomessa. Alankomaiden esiintymäkin lienee hävitetty. Alankomaihin keltakuumehyttynen oli tullut Yhdysvalloista (Floridan Miamista) laivassa autonrengaslastin mukana kesällä 2010. Mustanmeren alueella keltakuumehyttysestä on pieni kanta Georgiassa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Päivitettyä zikavirustietoa uudessa blogipostauksessani.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uusin väite: Brasiliassa vauvojen pienipäisyyden eli mikrokefalian syynä voikin olla Brasilian juomavesiverkostoon vuonna 2014 lisätty hyttysmyrkky. Lääkärit eivät ole missään vaiheessa varmistaneet zikaviruksen aiheuttavan mikrokefaliaa, vaan epäilyn syynä on ollut lähinnä mikrokefaliatapausten ja zikaviruksen ajallinen yhteys. Sen sijaan hyönteismyrkyn levittämisen ja mikrokefaliatapausten välillä on raportoitu olevan sekä ajallinen että zikavirusta paremmin myös alueellinen yhteys.

Lähteet:
MTV
Tech Times
Red Universitaria de Ambiente y Salud

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Katso uusi tekstini zikaviruksesta, mikrokefaliasta ja hyönteismyrkystä.